W rywalizacji weźmie udział 11 restauracji: Dom Tkacza, Galimatjas, House Of Sushi, Osada Rybacka Sereczyn, Passado, Pawilon Smaku, Presto, Salem, Sushi Zone, Wzorcownia by W. Bober, Zielona Górka.

Każda z nich przygotuje swoje popisowe danie i deser. Wszędzie za taki posiłek zapłacimy 25 zł. Od czwartku do niedzieli odwiedzający restaurację będą oceniać: smak, aranżację talerza, jakość obsługi i atmosferę panującą w lokalu.

A czego będziemy mogli skosztować? Pośród propozycji dań głównych pojawią się m.in.: polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni (Wzorcownia) lub karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu (Zielona Górka). Na deser szefowie kuchni proponują m.in. bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone (Salem) czy naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli (Sushi Zone).

Wyniki poznamy w niedzielę, 19 listopada podczas uroczystości w hotelu Fabryka Wełny. Wieczór uświetni rodzinny koncert Moniki Kuszyńskiej, byłej wokalistki zespołu Varius Manx oraz reprezentantki Polski podczas konkursu piosenki Eurowizji 2015. Artystce na scenie towarzyszyć będą Kuba Raczyński (saksofonista, muzyk jazzowy) oraz Krzysztof Raczyński (akordeonista). Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Zobacz, gdzie co zjemy:

Salem (Bugaj 53B) zaserwuje nam polędwiczkę wieprzową sous-vide podaną na sosie kurkowym z flanem parmezanowo-ziemniaczanym oraz marynowanym buraczkiem i kozim serem, a na deser bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone.

W Passado (Rzgowska 276) podadzą udko z kaczki robione metodą confit, puree z dyni i marchwi, karmelizowany buraczek, mus jabłkowy i sos malinowy oraz mus z białej czekolady.

Osada Rybacka Sereczyn (Graniczna 46) poda suma z kapustą i grzybami oraz grzanką i tradycyjną szarlotkę.

W Zielonej Górce (Zielona 8) skosztujemy karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu, a na deser sernik czekoladowy z kwaśnym sosem wiśniowym i bitą śmietaną na bazie espresso.

W Sushi Zone (Jana Pawła II 5) zaserwują zestaw Edo składający się z 5 kawałków Philadelphia maki i jednego nigiri z opalanym łososiem i tobiko oraz naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.

Wzorcownia (Grobelna 4) poczęstuje polędwicą wieprzową z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni, a na słodko poda jesienny deser z gruszką.

W Presto (Bugaj 59) do degustacji będzie penne z grillowanymi warzywami i paprykowym chorizo i ciasto Leśny mech z kremem cytrynowym i granatem.

Pawilon Smaku (Łaska 34) poda filet drobiowy nadziewany szpinakiem i łososiem wędzonym, na liściach młodych buraków, z ryżem oraz sosem cytrynowym i ziołowym, a na deser panna cotta bazyliowo-truskawkowa z musem owocowym.

W restauracji Galimatjas (Grota-Roweckiego 3) klienci będą oceniać zaserwowane polędwiczki wieprzowe w sosie maślano-winnym ze świeżymi ziołami podane z purre z zielonym groszkiem oraz szarlotkę z połową jabłka na ciepło podaną z lodami.