Uczniowie Gimnazjum nr 1 wrócili z ponadtygodniowej wyprawy na rubieże Europy - z malowniczej wysepki Sao Miguel, należącej do archipelagu portugalskich Azorów. W tak egzotycznym miejscu, w miejscowości Ponta Delgada, mieści się jedna ze szkół partnerskich, współpracujących z pabianickim gimnazjum w projekcie Erasmusa.

Ponieważ tematyka projektu dotyczy zdrowego odżywiania, uczniowie odwiedzili plantację ananasów, gdzie po raz pierwszy mogli przyjrzeć się tym egzotycznym roślinom w różnych fazach wzrostu. Pojechali też na plantację herbaty oraz w miejsca, gdzie uprawiany jest jam. Poznali zdrowotne walory mięsa ryb morskich i obserwowali cykl produkcji w lokalnej przetwórni tuńczyka.

W wycieczkowym menu gimnazjalistów osobliwością kulinarną było cozido - tradycyjna potrawa portugalska z mięsem i warzywami, przygotowywana w niezwykły sposób. Jaki? Na Azorach cozido gotuje się pod ziemią, wykorzystując naturalne ciepło wulkanicznej kaldery. W specjalnych, przypominających studnie otworach, umieszcza się kotły ze składnikami potrawy, a resztę robi gorąca ziemia, podgrzewana nieustannie przez drzemiący pod nią wulkan.

Choć nauka i praca zajmowały większość pobytu, gospodarze zabierali naszych uczniów na wycieczki w najpiękniejsze miejsca wyspy. Szmaragdowe jeziora w kraterach wygasłych wulkanów, soczysta zieleń łąk, parujące kaldery i gotujące się bajorka, a także unikatowa, egzotyczna roślinność pozostaną w ich pamięci na zawsze. Gimnazjaliści nie zapomną też barwnego występu grupy folklorystycznej, która specjalnie dla nich przygotowała widowisko, w czasie którego podziwiali muzykę, tańce i stroje ludowe z różnych regionów Portugalii.