- Nasz chleb to jeden z produktów, którym loża ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przyznała prestiżowy certyfikat jakości – mówi Michał Nowak, kierownik piekarni „Społem” PSS.
 
Skład chleba staropolskiego żytniego to: mąka żytnia, płatki ziemniaczane, drożdże, sól i woda. W sklepach „Społem” PSS w Pabianicach można go teraz kupić w cenie promocyjnej 1,85 zł za 600g. Ta cena obowiązuje do 24 grudnia. Cena regularna to 2,18 zł.
 
Decyzja o wyróżnieniu staropolskiego żytniego zapadła miesiąc temu w Czeladzi, podczas XVIII audytu żywności, zorganizowanego w ramach programu „Doceń polskie”. Chleb otrzymał tytuł TOP PRODUKT, ponieważ loża ekspertów programu „Doceń polskie” przyznała temu produktowi najwyższe noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. 
 
- Za każdą z tych trzech cech można zdobyć noty w skali od 1 do 10 – informuje Nowak. - Godłem „Doceń polskie” mogą być nagradzane wyłącznie artykuły, które zdobędą od jury minimum 7,5 pkt. Natomiast tytułem TOP PRODUKT honoruje się tylko żywność z maksymalnymi notami.
 
Każdy członek komisji ocenia produkty indywidualnie, nie konsultując się z pozostałymi. Znak promocyjny otrzymują tylko najbardziej wartościowe wyroby. 
 
- Dlatego certyfikat „Doceń polskie” stanowi dla konsumentów cenną rekomendację – uważa Nowak. 
 
Program jest realizowany od 2011 roku. Od początku jego funkcjonowania honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Godło „Doceń polskie” można otrzymać wyłącznie podczas odbywających się cztery razy w roku audytów żywności. W loży ekspertów zasiadają m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl).