W plebiscycie bierze udział 11 restauracji z naszego miasta. W każdej z nich kucharze przygotują dania degustacyjne za 25 zł, składające się z dania głównego i deseru. Pabianiczanie, którzy odwiedzą wybrane restauracje od czwartku do niedzieli i spróbują dań popisowych, będą mogli ocenić walory smakowe dania, aranżację talerza, jakość serwisu oraz atmosferę lokalu.

- Głosowanie będzie anonimowe. Do każdej restauracji trafi określona liczba formularzy (numerowanych). Do wypełnionego formularza zostanie dopięta kopia paragonu. Formularze będą składane w urnach stojących w restauracjach, wszystkie przeliczy komisja – tłumaczy Aneta Klimek, rzeczniczka Urzędu Miejskiego, który jest współorganizatorem plebiscytu.

Jakich dań spróbujemy w restauracjach?

Salem (Bugaj 53B) zaserwuje nam polędwiczkę wieprzową sous-vide podaną na sosie kurkowym z flanem parmezanowo-ziemniaczanym oraz marynowanym buraczkiem i kozim serem, a na deser bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone. W Passado (Rzgowska 276) podadzą udko z kaczki robione metodą confit, puree z dyni i marchwi, karmelizowany buraczek, mus jabłkowy i sos malinowy oraz mus z białej czekolady. Osada Rybacka Sereczyn (Graniczna 46) poda suma z kapustą i grzybami oraz grzanką i tradycyjną szarlotkę. W Zielonej Górce (Zielona 8) skosztujemy karczku cielęcego sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze, podanego na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu, a na deser sernika czekoladowego z kwaśnym sosem wiśniowym i bitą śmietaną na bazie espresso. W Sushi Zone (Jana Pawła II 5) zaserwują zestaw Edo składający się z 5 kawałków Philadelphia maki i jednego nigiri z opalanym łososiem i tobiko oraz naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli. House of Sushi (Zamkowa 23A/1) popisze się wołowiną z grzybami i dynią oraz puddingiem piernikowym z nasionami chia oraz konfiturą wiśniową. W Domu Tkacza (św. Jana 20) oceniać będziemy gołąbka z jelenia w jałowcowej nalewce, na jaglanej babce z sosem borowikowym oraz dekonstrukcję sernika. Wzorcownia (Grobelna 4) poczęstuje polędwicą wieprzową z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni, a na słodko poda jesienny deser z gruszką. W Presto (Bugaj 59) do degustacji będzie penne z grillowanymi warzywami i paprykowym chorizo i ciasto Leśny mech z kremem cytrynowym i granatem. Pawilon Smaku (Łaska 34) poda filet drobiowy nadziewany szpinakiem i łososiem wędzonym, na liściach młodych buraków, z ryżem oraz sosem cytrynowym i ziołowym, a na deser panna cotta bazyliowo-truskawkowa z musem owocowym. W restauracji Galimatjas (Grota-Roweckiego 3) klienci będą oceniać zaserwowane polędwiczki wieprzowe w sosie maślano-winnym ze świeżymi ziołami podane z purre z zielonym groszkiem oraz szarlotkę z połową jabłka na ciepło podaną z lodami.

W plebiscycie zostaną wyłonieni zwycięzcy w 4 kategoriach: najlepsza restauracja (całokształt), najlepszy smak, najlepsza obsługa, najlepsza atmosfera. Głosowanie zostanie zakończone w niedzielę 19 listopada o godzinie 16.00. Laureatów konkursu komisja wyłoni tego samego dnia, na oficjalnym podsumowaniu, które odbędzie się w Fabryce Wełny Hotel & Spa. Nagrodami dla restauratorów będą dyplomy z informacją, że to właśnie ich restauracja jest najlepsza.