Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest znany i uznany szef kuchni Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach. A jego cel to promocja młodych kucharzy, którzy będą mogli wykazać się umiejętnościami przygotowania ciekawych, oryginalnych dań.

– Przez lata gęsina była zapomnianym mięsem. Dziś powoli wraca na nasze stoły – mówi szef Bober. – Chcemy pokazać, że warto jeść gęsinę.To zdrowe i smaczne mięso.

Patronat merytoryczny nad konkursem objął Klub Szefów Kuchni, zrzeszający szefów kuchni z Polski.

– Zapraszamy kucharzy profesjonalistów z Polski, kucharzy pracujących zawodowo w dowolnych zakładach gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracjach – mówi szef Bober.

W konkursie mogą wziąć udział ekipy 2-osobowe. Będą na nie czekały 4 stanowiska kuchenne.

– Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania – opowiada Bober. – Jedna porcja trafi na stół ekspozycyjny, a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.

Organizatorzy nie zapewniają gęsiny, ani talerzy do serwowania dań. To zawodnicy będą musieli przygotować we własnym zakresie.

Wyniki prac kucharzy oceniać będzie jury profesjonalne składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego, prezesa fundacji Klubu Szefów Kuchni.

– Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 23 czerwca - dodaje Bober. – Na formularzach zgłoszeń powinien znaleźć się opis technologiczny, wyraźne zdjęcie wykonanej potrawy oraz jej nazwa.

Potwierdzenie zgłoszenia do konkursu powinno być dokonane w formie pisemnej, e-mailem bądź pocztą tradycyjną i przesłane na adres:

Executive Chef Wiesław Bober

Fabryka Wełny Hotel & SPA

95-200 Pabianice, ul. Zamkowa 2

Telefon kom. 601-418-136

Email: wbober@fabrykawelny.pl