Wiesław Bober, szef kuchni restauracji Wzorcownia w Fabryce Wełny przywiózł z Poznania prestiżową nagrodę - statuetkę Hermesa.

Hermes to nagroda "Poradnika Restauratora" przyznawana najlepszym restauracjom, kawiarniom, lodziarniom i cukierniom w Polsce.

W czwartek z uroczystej gali w Poznaniu z cenną statuetką przedstawiającą uskrzydloną stopę Hermesa - mitologicznego posłańca greckich bogów wyszedł pabianiczanin.

– Dla mnie to jak Oscar dla aktora – mówi Wiesław Bober. – Jest dowodem uznania dla mojego smaku i jednocześnie mobilizacją do dalszej pracy.

Wiesław Bober i jego autorska Wzorcownia zajęła pierwsze miejsce w kategorii restauracje hotelowe.

W tej kategorii nominowanych było pięć restauracji: Werbena w Herbarium Hotel & SPA w Chomiąży Szlacheckiej – szef kuchni Dominik Narloch; Morskie Oko w Hotelu Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej – szef kuchni Sylwester Lis; Flavoria w Andersia Hotel w Poznaniu – szef kuchni Tomasz Różański; Wzorcownia by Wiesław Bober w Fabryce Wełny Hotel & Spa w Pabianicach – szef kuchni Wiesław Bober i restauracja Kolumnowa w Hotelu Zamek Gniewi w Gniewie – szef kuchni Mariusz Gachewicz.

Nagroda Hermesa nie jest uzależniona od jakichkolwiek opłat i licencji. Przez cały rok specjalni wysłannicy "Poradnika" jeździli po Polsce i incognito gościli w nominowanych do nagród lokalach, smakowali dania, przyglądali się wystrojowi i sposobowi podania dań w wybranych restuaracjach oraz kawiarniach, lodziarniach i cukierniach.

To były osoby, które najlepiej wiedzą, jak wygląda praca w gastronomii, jak smakować powinny dania i które trendy kulinarne są w danym sezonie najbardziej wartościowe – laureaci Hermesa „Poradnika Restauratora” z lat poprzednich.

– Nie wiem kiedy byli u mnie – przyznaje szef Bober.

Swoje wrażenia smakowe i estetyczne wysłannicy opisali i przekazali komisji konkursowej. Wyniki ogłoszono 11 maja w Poznaniu podczas XIX Ogólnopolskiego Spotkania Producentów oraz Handlowców branży FMCG i HoReCa.

W minionych latach Hermesami uhonorowano już niemal 50 osobowości branży gastronomicznej, które obecnie są ambasadorami polskiej kuchni na świecie, jak Karol Okrasa, Robert Sowa, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Wojciech Modest Amaro i wiele innych.