Radzi Milena Stawicka ze sklepu ze zdrową żywnością przy ul. Orlej 24.
 
- Jadamy za dużo, za tłusto i zbyt pośpiesznie. To zaburza precyzyjny mechanizm wydzielania soków trawiennych i prowadzi do nieprawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego - tłumaczy Stawicka. - Sprawną pracę jelit wspomagają na przykład: błonnik, probiotyki, prebiotyki oraz niemal wszystkie owoce i warzywa, ostropest i olej z czarnuszki.
Nasiona czarnuszki i olej z nich wykazują silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i pierwotniakobójcze. Wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn i oczyszczają krew, spowalniają procesy starzenia, zwiększają witalność, działają moczopędnie, regulują równowagę pokarmową i hormonalną. 
Ostropest odgrywa ważną rolę w odtruwaniu organizmu, bo przeciwdziała uszkodzeniu wątroby przez wolne rodniki, wspomaga regenerację, czyli wymianę jej uszkodzonych komórek na nowe. Warto go mieć podczas świąt, bo likwiduje wzdęcia i łagodzi niestrawność.  
Inulina - naturalny prebiotyk, stymuluje wzrost pożytecznych bakterii w jelicie, które uczestniczą m.in. w trawieniu spożywanych pokarmów, syntezie niektórych witamin, rozkładzie substancji toksycznych, w tym również niektórych substancji rakotwórczych, poprawia odporność organizmu, reguluje wypróżnianie i obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo, poprzez obniżenie PH treści jelita grubego, ogranicza procesy gnilne w jelicie.
- Warto mieć w domu różnego rodzaju herbatki ziołowe, ekologiczne, m.in. regulujące trawienie i wspomagające prawidłową pracę jelit - poleca. - Pomogą zniwelować zły wpływ ciężkostrawnych potraw świątecznych.
Często po tak niezdrowych i ciężkostrawnych posiłkach dochodzą problemy z zaparciami tak ciężkimi, że same herbatki ziołowe nie wystarczą. 
- Wtedy przydadzą się w domu kapsułki z kory szakłaka, zwane Cascara Sagrada. Działają przeczyszczająco i regulują perystaltykę jelit - wyjaśnia.