ad

Trwa Ogólnopolski Konkurs Kulinarny w Fabryce Wełny. Pierwsza para z Pabianic już serwowała swoje dania. Byli to Tomasz Woźniak i Robert Biernacki z restauracji Wzorcownia. Na przygotowanie potrawy mieli godzinę. 

Kucharze serwowali pierś z gęsi z patte z gęsiej wątróbki, bobem, kurkami, tapioką, sosem kminkowym oraz czarnuszką. 

Jurorzy skosztowali dania i wydali ocenę. Ich zdaniem gęś była... za twarda. 

Dania ocenia nie byle kto, bo w jury zasiadają: Adam Gessler, Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Teo Vafidis, Artur Moroz, Patryk Dziamski, Jerzy Pasikowski, C-Michel Labarre, Tomasz Purol, Jean Bos, Tomasz Szymański.

- Nie mogę ocenić tej potrawy, bo to moi kucharze - mówi organizator konkursu Wiesław Bober. - Z gęsiną jest tak, że trzeba trafić w punkt, by była idealnie miękka. 

Na usprawiedliwienie swoich kucharzy zaznaczył, że pracowali na innym sprzęcie niż na co dzień. 

O 13.30 gotować zacznie drugi pabianicki zespół z Zielonej Górki (Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski). Mają przygotować gęsi udziec faszerowany modrą kapustą i gęsią wątróbką, na kaszy pęczak duszonej z rydzami i serem bursztyn z gęstym sosem na bazie porto, miodu i świeżego tymianku.