Testowaliśmy obiady z 7 stołówek szkół podstawowych oraz 3 z gimnazjów. Naszymi ekspertami zostali: Jadwiga Oborska, szefowa restauracji Jubilatka, Paweł Winiarski, radny miejski i ojciec Michała - ucznia Gimnazjum nr 3 oraz Mirosław Niepsuj - kierownik w Wydziale Edukacji Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego, a prywatnie ojciec Ani - uczennicy Gimnazjum nr 3.

W poniedziałek o godz. 12.30 nasi reporterzy wyruszyli w miasto. Zaopatrzeni w jednorazowe naczynia odwiedzili wszystkie szkolne stołówki.
Poszczególne dania opatrzyliśmy specjalnym kodem tak, by jurorzy nie wiedzieli, która kuchnia je przygotowała.

O godz. 13.00 jurorzy przystąpili do degustacji. Potrawy oceniali w dwóch kategoriach: pomysł na danie oraz smak potrawy.

Po prawie godzinnym próbowaniu, podliczyliśmy przyznane stopnie. Okazało się, że jurorom najbardziej smakowała: zupa jarzynowa oraz pieczeń i pampuchy z sosem - obiad zaserwowany przez kucharki ze Szkoły Podstawowej nr 8.

Ta stołówka otrzymała tytuł "Kuchni na szóstkę" i pamiątkowy dyplom.

Drugie miejsce zajęła stołówka Gimnazjum nr 2, a trzecim podzieliły się stołówki Szkoły Podstawowej nr 3, Gimnazjum nr 1 i Gimnazjum nr 3.

***
ONE GOTUJĄ NA SZÓSTKĘ

Wanda Trojan, Anna Owczarek, Aleksandra Miller i Maria Hemer codziennie karmią 190 uczniów i nauczycieli Szkoły Podstawowej nr 8.
Dzieciaki najbardziej lubią ich "słodkie" obiady: ryż, makaron albo pampuchy koniecznie z bitą śmietaną i sosem owocowym.

WANDA TROJAN jest szefową kuchni. W "ósemce" pracuje od 9 lat. Przy garnkach uwija się od 30 lat. Wcześniej gotowała dla dzieciaków z "szesnastki" i dla dorosłych pabianiczan w restauracjach: Stylowa, Powszechna, Bar Karolewski.
Ukończyła szkołę gastronomiczną w Pabianicach.

ANNA OWCZAREK - pomoc w kuchni. W stołówce "ósemki" pracuje od 9 lat. Wcześniej była ogrodniczką.

ALEKSANDRA MILLER - pomoc w kuchni. W "ósemce" od 9 lat. Wcześniej pracowała w stołówce Pamoteksu i Przedszkola Miejskiego nr 12.
Ukończyła szkołę włókienniczą. Nowy zawód - kucharki - zdobyła na kursach.

MARIA HEMER - intendentka. Z wykształcenia jest ekonomistką. Przed 11 laty to ona nadzorowała budowę Szkoły Podstawowej nr 8. Potem znalazła w niej pracę.
Od 9 lat karmi dzieciaki i nauczycieli "ósemki". Musi się nieźle nagłowić, by obiad z dwóch dań kosztował nie więcej niż 2 złote.