– Tylko żeby znowu komuś do głowy nie przyszło ją likwidować – zaznaczył Zbigniew Grabarz, radny miejski.
Symboliczną wstęgę na drzwiach kuchni przecięli w poniedziałek prezydent Zbigniew Dychto i prezes PCM Dominika Konopacka.
Ksiądz Ryszard Stanek, proboszcz parafii św. Maksymiliana poświęcił pomieszczenia.
W kuchni zatrudniono 20 pracowników. Ich szefową jest Agnieszka Palińska, technik żywienia z Łodzi. Mają nadzieję karmić nie tylko pacjentów szpitala.
– Mamy możliwości, by gotować posiłki na zamówienie innych jednostek – zapewnia Palińska.
Przygotowania do gotowania i wydawania posiłków trwały trzy miesiące.
– Dziś wydaliśmy trzy posiłki dla 260 pacjentów szpitala – informuje Palińska.
Na śniadanie pacjenci dostali kaszę mannę na mleku, pieczywo, masło, wędlinę (prasowaną golonkę) i herbatę. Na obiad była zalewajka i rissoto mięsno-jarzynowe, a na kolację pieczywo, masło, twarożek z rzodkiewką i herbata.
Prezydent Zbigniew Dychto swoim zwyczajem zaglądał wszędzie, gdzie się dało, nawet do garów. Były puste. Za to na dużym stole przygotowano bogaty poczęstunek.
Otworzyli kuchnię w szpitalu
opublikowano: 2014-09-01 14:40:36
Komentarze do artykułu: Otworzyli kuchnię w szpitalu
Nasi internauci napisali 7 komentarzy
komentarz dodano: 2014-09-03 14:14:22
komentarz dodano: 2014-09-01 23:10:31
komentarz dodano: 2014-09-01 17:10:30
komentarz dodano: 2014-09-01 17:06:53
komentarz dodano: 2014-09-01 16:31:08
komentarz dodano: 2014-09-01 16:29:43
komentarz dodano: 2014-09-01 15:50:41