Dawid Pluta i Jędrzej Lewandowski z Zielonej Górki | foto: Kamińska Renata
Dawid Pluta i Jędrzej Lewandowski z Zielonej Górki

Pluta i Lewandowski z wyróżnieniem

Smakował ich gęsi udziec faszerowany modrą kapustą i gęsią wątróbką, na kaszy pęczak duszonej z rydzami... [WIDEO, ZDJĘCIA]

utworzono: 2017-08-19 22:53:51
ostatnia modyfikacja: 2017-08-21 09:50:43
autor:
Już wiadomo, kto wygrał Ogólnopolski Konkurs Kulinarny w Fabryce Wełny. Najlepsza gęsina wyszła spod ręki kucharzy z Sosnowca. Konkurs wygrali Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak z Hotelu Centrum Sosnowiec Restauracja Warszawska. Otrzymali 5.000 zł - nagrodę główną oraz czeki po 1.500 zł. Drugie miejsce zajęli Mariusz Roch i Łukasz Grabowski, kucharze z restauracji The Piano z Bytomia (nagroda 3.000 zł).
Trzecie miejsce przypadło łódzkiej Restauracji Filharmonia Smaku. Mieści się przy ul. Pabianickiej. Tutaj gotują Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk. Nagroda to 2.000 zł.
- Wszyscy są wygrani - stwierdził Wiesław Bober, szef kuchni Fabryki Wełny.
- Wszyscy spisali się znakomicie, zwłaszcza że gęsina to bardzo trudny produkt - stwierdził Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury.
- I dlatego w przyszłym roku, o ile będzie kolejna edycja festiwalu, czas pracy kucharzy zostanie wydłużony do 1,5 godziny - dodał Robert Sowa, juror.
 
Pabianicki zespół z Zielonej Górki, czyli Dawid Pluta i Jędrzej Lewandowski, otrzymał wyróżnienie.
 
- Można powiedzieć, że chłopaki mają czwarte miejsce - takie zdanie padło przy stoliku.

 
Rzeczywiście, na 14 zespołów nagrodzonych zostały 3. Dodatkowo, wręczono zaledwie 2 wyróżnienia.
 
Jurorom spodobało się danie Dawida i Jędrzeja - gęsi udziec faszerowany modrą kapustą i gęsią wątróbką, na kaszy pęczak duszonej z rydzami i serem bursztyn, z gęstym sosem na bazie porto, miodu i świeżego tymianku. 
 
- Pierwszy raz braliśmy udział w konkursie - mówili kucharze z Pabianic.  
 
Dania oceniało wybitne jury złożone z najlepszych kucharzy w Polsce. Do Pabianic posmakować gęsinę przyjechali: Adam Gessler, Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Teo Vafidis, Artur Moroz, Patryk Dziamski, Jerzy Pasikowski, C-Michel Labarre, Tomasz Purol, Jean Bos, Tomasz Szymański.
 
O konkursie piszemy tutaj: www.zyciepabianic.pl/wydarzenia/miasto/nasze-sprawy/kto-przygotuje-perfekcyjna-ges.html
 


Obejrzyj galerie powiązane z tym artykułem:

Konkurs kulinarny w Pabianicach. Startowała Zielona Górka i Wzorcownia. Jak wypadły?




Komentarze do artykułu: Pluta i Lewandowski z wyróżnieniem

Nasi internauci napisali 1 komentarzy

Jeśli chcesz dodać komentarz, musisz się zalogować.

Kliknij tutaj

TKM
komentarz dodano: 2017-08-20 06:57:12
z IP: 31.183.152.*
No, a teraz danie po yaycarsku...
Na 14 zespołów, aż 12 yurorów ? Konkurs tylko dla yury, to inna sprawa. Dania też pewnie i dla wybitnych koneserów jadła. Ale po składnikach ( pomijając przyrządzanie ) widać, że im bardziej potrawa zagmatwana, tym lepsza...
Tak, czy siak, gratulacje dla Mistrzów z Pabianic !


ad



Nasze najnowsze video

Wszedł na rękach na Pałac Kultury




ad



facebook