Już wiadomo, kto wygrał Ogólnopolski Konkurs Kulinarny w Fabryce Wełny. Najlepsza gęsina wyszła spod ręki kucharzy z Sosnowca. Konkurs wygrali Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak z Hotelu Centrum Sosnowiec Restauracja Warszawska. Otrzymali 5.000 zł - nagrodę główną oraz czeki po 1.500 zł. Drugie miejsce zajęli Mariusz Roch i Łukasz Grabowski, kucharze z restauracji The Piano z Bytomia (nagroda 3.000 zł).
Trzecie miejsce przypadło łódzkiej Restauracji Filharmonia Smaku. Mieści się przy ul. Pabianickiej. Tutaj gotują Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk. Nagroda to 2.000 zł.
- Wszyscy są wygrani - stwierdził Wiesław Bober, szef kuchni Fabryki Wełny.
- Wszyscy spisali się znakomicie, zwłaszcza że gęsina to bardzo trudny produkt - stwierdził Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury.
- I dlatego w przyszłym roku, o ile będzie kolejna edycja festiwalu, czas pracy kucharzy zostanie wydłużony do 1,5 godziny - dodał Robert Sowa, juror.
 
Pabianicki zespół z Zielonej Górki, czyli Dawid Pluta i Jędrzej Lewandowski, otrzymał wyróżnienie.
 
- Można powiedzieć, że chłopaki mają czwarte miejsce - takie zdanie padło przy stoliku.

 
Rzeczywiście, na 14 zespołów nagrodzonych zostały 3. Dodatkowo, wręczono zaledwie 2 wyróżnienia.
 
Jurorom spodobało się danie Dawida i Jędrzeja - gęsi udziec faszerowany modrą kapustą i gęsią wątróbką, na kaszy pęczak duszonej z rydzami i serem bursztyn, z gęstym sosem na bazie porto, miodu i świeżego tymianku. 
 
- Pierwszy raz braliśmy udział w konkursie - mówili kucharze z Pabianic.  
 
Dania oceniało wybitne jury złożone z najlepszych kucharzy w Polsce. Do Pabianic posmakować gęsinę przyjechali: Adam Gessler, Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Teo Vafidis, Artur Moroz, Patryk Dziamski, Jerzy Pasikowski, C-Michel Labarre, Tomasz Purol, Jean Bos, Tomasz Szymański.