ad

Ewa i Karim Soliman, właściciele „Lód Miód” stawiają na tradycyjne smaki: śmietankę, czekoladę, sorbet truskawkowy oraz lód miód, czyli sorbet cytrynowy słodzony miodem. Te cztery smaki codziennie będą w menu lodziarni. Ale i fani nietypowych mieszanek znajdą tu coś dla siebie.

- Robimy lody piernikowe, lody o smaku palonego masła czy połączenia: mascarpone z porzeczką, czekolady z chili, jabłka – ogórka – kiwi, twarogu z borówką, kawy z cynamonem, pomidora z wiśnią – wymienia Ewa Solim. - Zaskoczymy też czarnymi lodami i czarnymi waflami.

W „Lód Miód” zjemy wyłącznie lody rzemieślnicze, naturalne, wytwarzane z mleka, jaj, cukru, śmietany, owoców i ziół.

Jak powstają lody Solimanów?

- Mleczne ze śmietaną, cukrem i jajami poddawane są procesowi pasteryzacji. Porcje trafiają do maszyny z dodatkami smakowymi – świeżymi owocami, ziołami i innymi dodatkami, jak orzechy czy karmel – wyjaśnia Karim Soliman. - Nie korzystamy z gotowych past. Sorbety powstają na bazie wody i owoców.

W sklepie stacjonarnym przy Łaskiej 38 i przyczepie przy Grobelnej 8 na klientów czekają duże, 80-gramowe porcje. 1 gałka lodów kosztuje 4 zł, 2 gałki – 7 zł, 3 gałki – 10 zł. W sprzedaży są jeszcze lodowe pudełka – półkilogramowe w cenie 23 zł, a kilogramowe – 45 zł.

Małżeństwo Solimanów pochodzi z Łodzi. Karim od lat pracuje w gastronomii.

- Byłem człowiekiem od wszystkiego: stałem za barem, zajmowałem się obsługą sali, organizowałem imprezy, bankiety, wesela, odpowiadałem za catering – wspomina. - Przez cztery lata pełniłem też obowiązki technologa w firmie zajmującej się dystrybucją włoskich komponentów do lodów.

Brał udział w targach i jeździł na szkolenia do Włoch, gdzie nauczył się, jak stworzyć idealny skład lodów – ile trzeba dołożyć cukru, ile tłuszczów, ile wody oraz jakie składniki na co wpływają.

Lodziarnie będą otwarte cały tydzień w godzinach 11.00-18.00. Gdy zrobi się cieplej, do ostatniego klienta.

Otwarcie "Lód Miód" przy Łaskiej 38 - piątek (21 kwietnia) o godz. 12.00, przy Grobelnej 8 - poniedziałek (24 kwietnia) o godz. 12.00.