Restauracja Zielona Górka znalazła się na liście rezerwowej w III Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Jędrzej Lewandowski i Dawid Pluta ugotowali:
 
klasyczną carbonarę z pancettą i parmezanem z karczochami
 
oraz stek z rostbefu z ziemniakami i szalotką w gorgonzoli z zieloną fasolką na miodzie.
 
- Zostaliśmy ekipą rezerwową - mówi Jędrzej. - Nawet nas na początku przyjęli, ale później poinformowali, że jednak będziemy rezerwowi.To największy polski konkurs kuchni włoskiej.
 
Na liście znalazły się restauracje hotelowe, które mają 4 i 5 gwiazdek.
 
- To i tak nieźle, bo jedyni jesteśmy małą restauracją - dodaje Lewandowski.
 
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip i 13. rezerwową.
 
10 marca w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku k. Rzeszowa odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, wójta gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich ,Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz z udziałem partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2018. 
 
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.
Podczas Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, odbywającego się w Mediolanie. Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta.
 
Lista zakwalifikowanych:
 
1. Restauracja Kuknuk **** - RZESZÓW www.kuknuk.pl
Jakub Hołota 
Rafał Kuźniar
 
2. Restauracja Enoteka Pergamin **** - Kraków www.enotekapergamin.pl
Mateusz Guzik
Rafał Tobiasz
 
3. Hotel Bonifacio **** - Sochocin www.hotelbonifacio.pl 
Przemysław Bednarz
Łukasz Fabiszewski
 
4. Hotel Centrum *** – Sosnowiec www.hotelcentrumsosnowiec.pl
Bartłomiej Kornacki
Przemysław Gościniak
 
5. Restauracja Ponidzie Hotel Słoneczny Zdrój **** – Busko Zdrój www.slonecznyzdroj.pl
Hubert Misterkiewicz
Łukasz Wolny
 
6. Lemon Resort SPA **** - Gródek nad Dunajcem www.lemonresort.pl
Iwona Tomasiak
Teresa Salamon
 
7. Restauracja Safran Hotel Rado ****– Wola Chorzelowska www.hotelrado.pl
Kamil Tłuczek
Krzysztof Chłopek
 
8. Hotel restauracja Wawrzyniak **** – Krotoszyn www.wawrzyniak.net.pl
Tomasz Ptak
Arkadiusz Marcisz
 
9. Heron Life Hotel ***** - Ogródek nad Dunajcem www.heron-hotel.com
Dominik Łukasik
Michał Ciszek
 
10. Hotel Czarny Potok Resort SPA & Conference **** - Krynica Zdrój www.hotelczarnypotok.pl
Wojciech Kotula
Piotr Orzech
 
11. Hotel Restauracja Piano *** - Lublin www.piano-lublin.pl
Paweł Gałecki
Dariusz Cygan
 
12. Hotel Kossak **** - Kraków www.hotelkossak.pl 
Jan Cup 
Michał Chlebek
 
Ekipa rezerwowa
Restauracja Zielona Górka - Pabianice www.zielonagorka.com
Jędrzej Lewandowski
Dawid Pluta
 
Oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów:
jury profesjonalne degustacyjne  
1. Krzysztof  Szulborski - przewodniczący jury 
2. Kurt Scheller  
3. Teofilos Vafidis  
4. Andrzej Polan 
5. Jarosław Uścinski  
6. Wiesław Bober 
 
jury profesjonalne techniczne 
1. Tomasz Purol
2. Patryk Kotarba 
3. Dawid Łagowski 
4. Zbigniew Kopycki 
 
supervisor
1. Dariusz Zahorański