ad
Kucharze powalczą o tytuł najlepszego speca od gęsiny. Organizatorem konkursu jest Wiesław Bober i Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, ul. Zamkowa 2.
 
Lista uczestników zakwalifikowanych do II edycji konkursu "Gęsina nie tylko na św. Marcina":
 
1. Damian Broda, Sebastian Guziur –  Holiday Inn – Dąbrowa Górnicza,
2. Kamil Skrok, Jakub Włodarczyk - Restauracja Filharmonia Smaku – Łódź,
3. Dawid  Pluta, Jędrzej Lewandowski  – Zielona Górka – Pabianice,
4. Bartłomiej  Kornacki, Przemysław  Gościniak  - Hotel Centrum Sosnowiec Restauracja Warszawska,
5. Adam Kowalski, Jarosław Komala - Hotel Jan Sander w Rąbieniu,
6. Łukasz Grabowski, Mariusz Roch - Restauracja Symfonia Smaku Gliwice,
7. Sebastian Stellwag, Martyna Rusin – Zielnik Bistro – Katowice,
8. Urszula Ruszewska, Edyta Gulan - Kredens Smaku Suwałki,
9. Przemysław Staniek, Dominik Łukasiewicz – Restauracja Młyńska, Koszalin,
10. Jakub Botta, Artur Sulkowski - Restauracja Inny Wymiar – Warszawa,
11. Aneta Wiśniewska, Tomasz Moszyński – Hotel Tobaco, Łódź,
12. Marcin Molik, Patryk Robak -  Restauracja Drukarnia – Warszawa.
 
Ekipa rezerwowa: Dawid  Babiński, Mateusz Kruszewski – Hotel Ibis - Grudziądz.
 
Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja gęsiny.
Prezentację na temat „Wartość żywieniowa gęsiny” poprowadzi Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista ds. prawa żywnościowego.
Skład jury degustacyjnego: Jerzy Pasikowski – mistrz kuchni polskiej, Giancarlo Russo - mistrz kuchni włoskiej, C-Michel Labarre - mistrz kuchni francuskiej, Robert Sowa - mistrz kuchni, restaurator, Jean Bos - mistrz kuchni molekularnej, Kurt Scheller - mistrz kucharski, Theofilos Vafidia – gastronom.
Skład jury technicznego: Tomasz Purol - uczestnik programu TOP Szef Polska, szef kuchni, Patryk Dziamski - uczestnik programu TOP Szef Polska, szef kuchni i Tomasz Szymański - konsultant ds. gastronomii Iglotex. Juror supervisor to Daniel Twardo, mistrz kuchni.
18 sierpnia wieczór uświetni występ Monik Kuszyńskiej i zagra orkiestra jazzowa Big Band Fabryka Wełny. Konkurs kulinarny poprowadzi Adam Gessler, restaurator i autor książki kulinarnej „Smaki na 52 tygodnie” wspólnie z Arturem Mrozem, znanym kucharzem i gospodarzem kulinarnego programu TVP1 „Polski grill”.
Uroczystą galę 19 sierpnia poprowadzi Anna Popek.