ad

Po 10 latach przekroczył progi szkoły nie jako uczeń, a można by rzec, że jako nauczyciel. Jego celem było przekazanie jak największej ilości wiedzy swoim słuchaczom. Przemysław Stano na co dzień kieruje pracą bloku żywienia w Pabianickim Centrum Medycznym.

- Jest to praca wymagająca dużej wiedzy z zakresu żywienia człowieka chorego i zdrowego, uwzględniająca wszystkie jednostki chorobowe oraz prawdopodobieństwo występowania schorzeń u zdrowych pacjentów – powiedział dietetyk.

W lekcjach z dietetykiem wzięli udział uczniowie prawie wszystkich klas. Zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania, rozłożeniem zapotrzebowania kalorycznego w ciągu dnia oraz chorobami spowodowanymi nieodpowiednim stosowaniem diet. Omówione zostały również poszczególne stopnie piramidy zdrowego żywienia, która stanowi podstawę planowania codziennego jadłospisu. Każdy z uczestników mógł obliczyć własne dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i tłuszcze. Poruszone zostały tematy aktywności fizycznej, która ma wpływ na spalanie zbędnych kalorii.

Jakie miał konkretne propozycje dla młodych ludzi?

- Zaproponował wymianę słodkiego batona, spożywanego w czasie przerwy, na bogate w witaminy owoce, a słodkie napoje - na wodę mineralną – mówi Natalia Sajnóg, uczennica pierwszej klasy.

Pytania uczniów dotyczyły przede wszystkim aktualnych trendów, np. stosowania alg morskich, właściwości zdrowotnych oleju kokosowego, a także stosowania odżywek w okresie trenowania.

- Te zajęcia upewniły mnie tylko w przekonaniu, jak ważna jest edukacja żywieniowa oraz propagowanie poprawnych schematów żywieniowych już od najmłodszych lat - podsumował Przemysław Stano.