Meble spełniające szczególne wymagania

Meble restauracyjne są użytkowane znacznie intensywniej niż meble domowe. Stoły w lokalach gastronomicznych każdego dnia są narażone na kontakt z silnymi środkami czyszczącymi, rozlanymi napojami, żywnością i wieloma innymi negatywnymi czynnikami - z tego powodu łatwo o ich zniszczenie mechaniczne czy przebarwienie. Brzydki wygląd mebli może zniechęcić klientów do ponownego odwiedzania restauracji, dlatego warto zadbać o wysoką jakość stołów.

Stoły do restauracji powinny być odporne na zabrudzenia. Najodpowiedniejsze są meble wykonane z tworzyw sztucznych, aluminium lub z blatami drewnianymi, laminowanymi i ze sklejki. Tego typu meble łatwo się czyści, gdyż są pozbawione szczelin, do których mogłyby dostawać się resztki jedzenia. Przykładowo, stoły z wikliny są znacznie trudniejsze do utrzymania w czystości, przez co nie poleca się ich do wnętrz lokalów gastronomicznych.

Ponadto istotna jest odporność stołów do restauracji na zniszczenia mechaniczne. Meble powinny być na tyle twarde, by porysowanie ich nożem lub widelcem było utrudnione. Ważna jest też podatność na działanie wysokich temperatur. Talerz z gorącą potrawą lub flambirowanym daniem może odbarwić niektóre materiały, pozostawiając na nich nieestetyczny ślad. Jeżeli stół będzie odporny na wysokie temperatury, zachowa doskonały wygląd przez wiele lat.

Podczas wybierania stołów do restauracji powinno się zwrócić uwagę również na ich stabilność. Bez względu na to, jaką konstrukcję posiada mebel, przypadkowe kopnięcie czy szturchnięcie powinno pozostawać bez wpływu na pozycję stołu. Ponadto potrawy na stole powinny pozostać w nienaruszonym stanie, by goście byli chronieni przed zabrudzeniem ubrania jedzeniem lub napojami. Dotyczy to także stołów z jedną nogą, umieszczoną centralnie pod blatem.

Do użytku wewnątrz i na zewnątrz

W przypadku stołów restauracyjnych szczególną wagę powinno się przykuć do miejsca, w jakim mają być użytkowane. Wewnątrz sprawdzą się bowiem zupełnie inne stoły niż na zewnątrz. Do ogródków restauracyjnych powinno się wybierać meble odporne na czynniki atmosferyczne – deszcz, śnieg, promieniowanie UV oraz wahania temperatur. Prawidłowo dobrane stoły do ogródka restauracyjnego umożliwią jego całoroczne użytkowanie bez konieczności częstego wymieniania mebli.