ad

Niedawny wysyp ekstremalnych diet gwiazd i rosnące zainteresowanie alergiami pokarmowymi powodują, że coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z picia mleka, czy spożywania sera i jogurtów. Dietetycy jednak ostrzegają przed tym trendem, twierdząc, że rezygnacja z mleka bez dobrego powodu może powodować cierpienie organizmu.

Oto przewodnik wskazujący na sprawdzone korzyści zdrowotne produktów mleczarskich.

Zdrowie kości

Osteoporoza - utrata masy kostnej - stanowi poważny problem zdrowotny. Stan ten powoduje, że kości stają się słabe i podatne na złamania. Chorzy często doświadczają silnego bólu, utraty mobilności – co prowadzi do izolacji społecznej. Powiązane komplikacje mogą prowadzić nawet do przedwczesnej śmierci. Liczne badania wykazują, że wapń jest potrzebny do budowy silnych kości w dzieciństwie i w okresie dojrzewania, a także do utrzymania wytrzymałości kości u dorosłych i zapobiegania osteoporozie, stąd sprawna dystrybucja nabiału, by każdy miał do niego łatwy dostęp, ma znaczenie. Chociaż 50% dorosłego szkieletu powstaje w okresie nastoletnich lat, to nie tylko dzieci i młodzież potrzebują wapnia. Tracimy go z organizmu każdego dnia, dlatego codziennie trzeba dostarczać nową porcję. Mleko i produkty mleczne są głównymi źródłami wapnia w diecie.

Dietetycy zalecają, że aby uzyskać prawidłową ilość wapnia, dorośli i dzieci powinny spożywać od dwóch do trzech porcji produktów mleczarskich dziennie. Chłopcy w wieku 11-18 lat spożywają trzy lub cztery porcje. Część tego stanowi 200 ml szklanka mleka, kubek jogurtu lub kawałek sera.

Remedium na choroby serca, rak i udar mózgu

25-letnie badanie opublikowane w tym roku przez Uniwersytet w Bristolu wykazało, że mleko może pomóc chronić przed chorobami serca, rakiem i udarami. Dentyści twierdzą, że woda, mleko lub niesłodzona herbata lub kawa to jedyne napoje, które mogą być spożywane między posiłkami bez uszkodzenia zębów. Cukier zawarty w soku owocowym i napojach gazowanych może powodować erozję zębów – stąd dystrybucja nabiału zdaje się mieć jeszcze większe znaczenie.

Badania wykazują również, że ser może być bardzo dobry dla zębów po spożyciu posiłku, ponieważ zawarty w nim wapń i białko pomagają neutralizować kwasy w ustach.

Ciśnienie krwi

Co najmniej jedna trzecia populacji cierpi z powodu wysokiego ciśnienia krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu. Badania pokazują, że dieta bogata w produkty mleczarskie może znacznie zmniejszyć to ryzyko. Diety bogate w produkty mleczarskie o niskiej zawartości tłuszczu, owoce i warzywa są niezwykle skuteczne w zmniejszaniu ciśnienia krwi.

Nie można więc dać się zwariować – nabiał w naszej diecie jest niezbędny!

Artykuł powstał we współpracy z SOBIK.