Jest to duże wyzwanie, bo w zależności od ilości zaproszonych osób, ciężko jest trafić w gust każdej z osobna.

Standardowa ilość dań ciepłych waha się między 4 a 5. Powoli mijają czasy, kiedy stawia się na ilość - teraz króluje jakość serwowanych potraw. Niezwykle istotna jest różnorodność, efekt zaskoczenia, tak by zaciekawić gości. Stoły zawierają półmiski różnych mięs oraz sałatek, po które goście sięgają między daniami ciepłymi.

Przystawki to również ryby, tymbaliki, nuggetsy, śledzie czy wszelkiego rodzaju rolady.

Tradycyjną zupą pozostaje rosół, który Polacy uwielbiają! Dla bardziej wymagających w menu pojawiają się kremy, np. borowikowy.

Daniem głównym mogą być polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku lub rolada z ziemniaczkami. Na talerzu zazwyczaj znajduje się również zestaw surówek oraz sos, który dopełnia całości i nadaje smaku.

Ustalając menu weselne, warto skonsultować się z lokalem, w którym organizujemy przyjęcie. Niektóre domy weselne oferują również wybór wyśmienitej kuchni regionalnej.

Podczas ustalania menu państwo młodzi powinni uwzględnić, czy na sali będą goście, którzy są wegetarianami lub weganami. Jeśli tak, należy przygotować dla nich osobne dania, które będą spełniać standardy żywienia.

Oprócz potraw wytrawnych serwowany jest również deser. W wielu restauracjach podaje się lody z owocami i musem, szarlotkę lub panna cottę. Każda dobrej jakości restauracja weselna powinna pochwalić się szerokim menu nie tylko w zakresie dań głównych, lecz w dużym stopniu deserami, które muszą świetnie smakować i idealnie się prezentować.

Niezwykle ważne jest rozplanowanie dań, czyli w jakim odstępie będziemy podawać posiłki ciepłe. Powinniśmy zadbać o to, by goście mogli lekko zgłodnieć i poza jedzeniem mieć również czas na zabawę. Rekomendowany odstęp to około 3 godziny od poprzedniego ciepłego dania.

Niepisaną zasadą jest, by jako pierwsi swoje dania otrzymywali członkowie zespołu, co pozwoli na to, by goście nie czekali długo na muzykę, która umila czas.

Cena za osobę uzależniona jest nie tylko od jakości menu, ale również ilości napojów i ciast, jak również tego, kto organizuje alkohol. Ostateczny koszt zależy również od tego, o jakie dodatkowe atrakcje kulinarne poprosimy lokal weselny. W modzie są wszelkie przysmaki regionalne, fontanna czekoladowa, a ostatnio także kącik ze słodyczami. 

Warto pamiętać o tradycyjnym wiejskim stole, na który młodzi chętnie się decydują. Jest to ważny element, który cieszy się powodzeniem wśród gości. Możemy tam znaleźć między innymi świeże szynki, wędzone kiełbasy, ogórki oraz bimber.