ad

Po pierwsze, nie wyrzucaj

Największym błędem, jaki wielu z nas popełnia tuż po świętach, jest wyrzucanie niezjedzonych resztek pokarmu. Pozostające na półmiskach wędliny, pieczone mięsa, ciasta czy sałatki najczęściej lądują w koszu na śmieci. A przecież to ogromne marnotrawstwo nie tylko pieniędzy, ale też wody i energii wykorzystywanej podczas ich przyrządzania. Dlatego warto podejść do tego racjonalnie i odpowiednio zaplanować poświąteczną segregację żywności.

Po drugie, obdaruj swoich gości

Zamiast tradycyjnym, czekoladowym zajączkiem obdaruj bliskich pojemnikiem z ich ulubioną wędliną, ciastem lub sałatką. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru żywności, a ktoś zje ją ze smakiem, wspominając miłe chwile przy świątecznym stole. Idealne będą plastikowe pojemniki PRUTA.

Po trzecie, zapakuj

Najczęściej wyrzucamy wędlinę czy mięso dlatego, że straciły one swoje walory estetyczne – wyschły, zmieniły kolor lub się skurczyły. Uniknęlibyśmy tego, jeśli tuż po posiłku zapakowalibyśmy je w specjalne torebki. Dlatego dobrze jest mieć pod ręką woreczki na żywność ze szczelnym zapięciem (np. ISTAD). Dzięki nim możemy cieszyć się pięknym wyglądem i doskonałym smakiem wędlin i mięs jeszcze przez kilka dni po świętach.

Po czwarte, przykryj, aby nie wyschło

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez wielkanocnej babki, słodkiego mazurka czy puszystego sernika. I chyba nikt z nas nie lubi jeść wyschniętych ciast. Dlatego, aby tego uniknąć, warto przechowywać je w specjalnej paterze z pokrywką (np. NYBAKAT). To rozwiązanie przyda się także wtedy, gdy wybierając się do kogoś w odwiedziny, planujemy zabrać swój popisowy wypiek.

Po piąte, zamroź na później

Praktycznie wszystkie świąteczne dania można zamrozić. Dotyczy to zarówno mięs, wędlin, jak i ciast. Dlatego, jeśli został ci spory zapas wielkanocnych smakołyków, popakuj je do pojemników i wstaw do zamrażarki. Kilka porcji warto także schować w lodówce, najlepiej korzystając z pojemników IKEA 365+, które posiadają specjalny system wentylacji. Dzięki temu możesz w każdej chwili wyjąć danie i podgrzać je w mikrofalówce, bez zdejmowania pokrywki z opakowania.