- Zapraszamy pasjonatów gotowania, amatorów kuchni włoskiej, szkoły gastronomiczne i wszystkich, którzy chcą zobaczyć zmagania 12 wyjątkowych zespołów kucharzy – mówi Sylwia Piekielna, zastępca dyrektora hotelu. - Zapraszamy od godz. 12.00 do 15.30. Wstęp jest wolny.

Z nadesłanych 26 zgłoszeń jury selekcyjne wybrało 12 ekip prezentujących najciekawsze i najlepsze technicznie receptury dań kuchni włoskiej. Zgłoszenia przesłane zostały przez hotele i restauracje z niemal każdego regionu Polski. Pabianice będzie reprezentować drużyna z Hotelu Fabryka Wełny Hotel & SPA**** – Grzegorz Mista i Radosław Lorenc.

W jury zasiądą najlepsi kucharze z Polski i Europy, których znamy z programów telewizyjnych, m.in.: Kurt Scheller, Robert Sowa, Michel Labarre, Jerzy Pasikowski, Teofilos Vafidis, Riccardo Nardi, Miltos Karoubas, Krzysztof Szulborski, Dariusz Struciński. Pomysłodawcą konkursu jest znany i ceniony włoski kucharz Giancarlo Russo.

W jury profesjonalnym degustacyjnym zasiądą:
1. Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury
2. Riccardo Nardi
3. Kurt Scheller
4. Miltos Karoubas
5. Teofilos Vafidis
6. Michel Labarre
7. Robert Sowa
8. Krzysztof Szulborski
9. Dariusz Struciński

Techniczny poziom dań profesjonalistów ocenią:

1. Jarosław Uściński
2. Marcin Budynek
3. Janusz Pyra
4. Paweł Oszczyk
 

W jury vipowskim znajdą się:

1. Grzegorz Mackiewicz – prezydent Pabianice
2. Andrzej Furman – właściciel Hotelu Fabryka Wełny
3. Andrzej Gnoiński – członek Zarządu marki Philipiak Milano – sponsor strategiczny
4. Zygmunt Chajzer – prezenter telewizyjny i radiowy, dziennikarz
5. Paweł Stasiak – wokalista zespołu Papa D.
6. Tomasz Kozłowicz – aktor telewizyjny i teatralny
7. Kpt. Leszek Wiśniewski – armator, Kapitan Pirat
8. Dr hab. lek. med.Dariusz Włodarek – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW


Techniczne umiejętności amatorów oceniać będą:

1. Andrzej Ławniczak
2. Arleta Żynel
3. Waldemar Hołówka