Gęsina nie tylko na św. Marcina

Ogólnopolski konkurs kulinarny w Pabianicach już za dwa tygodnie.

utworzono: 2017-08-07 15:39:58
ostatnia modyfikacja: 2017-08-07 16:21:14
autor:

18 sierpnia 2017 r. Pabianice staną się kulinarną stolicą Polski. To tutaj w Hotelu Fabryka Wełny rywalizować będą najlepsi, profesjonalni kucharze z całego kraju. Ich pomysły na gęsinę oceniać będzie znamienite jury złożone ze znanych i lubianych szefów kuchni.

„Gęsina nie tylko na św. Marcina” to ogólnopolski, autorski konkurs kulinarny skierowany do profesjonalnych kucharzy i organizowany przez zespół Hotelu Fabryka Wełny pod przewodnictwem szefa kuchni Wiesława Bobera. Konkurs stanowi wyjątkową okazję do zobaczenia w akcji zawodowych kucharzy, pracujących z gęsiną – nieco zapomnianym, polskim dobrem narodowym.

- Gęsina jest głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Hodowla gęsi w Polsce rozpoczęła się już w XVII wieku – mówi organizator konkursu Wiesław Bober. – Mimo faktu, że obecnie jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie, to stosunkowo rzadko gości ona na polskich stołach. Chcielibyśmy to zmienić.

Sposobem na popularyzację gęsiny jest organizacja konkursu kulinarnego. Jest to również doskonała okazja do wypromowania utalentowanych kucharzy z całej Polski. W szranki staną przedstawiciele restauracji m.in. z: Warszawy, Łodzi czy Katowic. Swoją reprezentację będą miały także Pabianice za sprawą zespołu z popularnego bistro Zielona Górka.

- Zgodnie z niepisaną zasadą organizatorzy nie startują w konkursie – absencję zespołu Hotelu Fabryka Wełny tłumaczy Bober. – Trzymamy kciuki za wszystkich uczestników po równo.

Zmagania kucharzy oceniać będzie śmietanka polskich szefów kuchni. W składzie jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego znaleźli się m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa czy Jean Bos.

Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli Marszałek Województwa Łódzkiego, Prezydent Miasta Pabianice oraz Starosta Powiatu Pabianickiego.

Ogólnopolski Festiwal Kulinarny „Gęsina nie tylko na św. Marcina” odbędzie się 19 sierpnia 2017 r. w Restauracji Przędzalnia Hotelu Fabryka Wełny w godzinach 10:00 – 16:00. Wstęp wolny.

Lista uczestników:

I. Hotel Holiday Inn – Dąbrowa Górnicza
1. Damian Broda
2. Sebastian Guziur

II. Filharmonia Smaku - Łódź, ul. Pabianicka 132
1. Kamil Skrok
2. Jakub Włodarczyk

III. Restauracja Zielona Górka – Pabianice
1. Dawid Pluta
2. Jędrzej Lewandowski

IV. Hotel Centrum / Restauracja Warszawska - Sosnowiec
1. Bartłomiej Kornacki
2. Przemysław Gościniak

V. Hotel Jan Sander w Rąbieniu
1. Adam Kowalski
2. Jarosław Komala

VI. Restauracja The Piano - Bytom
1. Mariusz Roch
2. Łukasz Grabowski

VII. Zielnik Bistro - Katowice
1. Sebastian Stellwag
2. Martyna Rusin

VIII. Kredens Smaku – Catering Dietetyczny – Suwałki
1. Urszula Ruszewska
2. Edyta Gulan

IX. Restauracja Młyńska - Koszalin
1. Dominik Łukasiewicz
2. Przemysław Staniek

X. Restauracja „Inny Wymiar" Warszawa
1. Jakub Botta
2. Artur Sułkowski

XI. Hotel Tobaco Łódź – Restauracja u Kretschmera
1. Aneta Wiśniewska
2. Tomasz Moszyński

XII. Restauracja Drukarnia Mińska 65 – Warszawa
1. Marcin Molik
2. Patryk Robak


 

 




Komentarze do artykułu: Gęsina nie tylko na św. Marcina

Nie ma komentarzy do tego artykułu.

Jeśli chcesz dodać komentarz, musisz się zalogować.

Kliknij tutaj





ad

Nasze najnowsze video

Pożar w drukarni




ad



facebook