3 grudnia (niedziela) łódzki ogród zoologiczny (ul. Konstantynowska 8/10) zaprasza na imprezę pt. „W kuchni u pani mikołajowej – gotujemy wieczerzę dla zwierząt”.

Będziemy kroić, siekać, ugniatać, nadziewać i tworzyć kompozycje z produktów spożywczych, aby niecodziennie podane potrawy dostarczyły zwierzętom nie tylko najwartościowszych składników, ale poprzez niecodzienną formę – rozproszyły także nudę i zaktywizowały je do większej aktywności.

- Liczymy, że w tym dniu pojawią się u zwierząt puchary i rożki owocowe, warzywno-owocowe zawieszki, warzywne torty, figurki zwierząt, waflowe medale itp. – mówią organizatorzy wydarzenia. - Stawiamy nie tyle na ilość przygotowanych produktów, ale i finezję ich wykonania (pomysłowe wykroje, sposoby łączenia składników, zestawienia). Zapewniamy materiał do wykonania prezentów – prosimy nie przynosić ze sobą żadnych produktów spożywczych.

Nie zapomnimy również o dzikich zwierzętach mieszkających na terenie zoo. W trakcie imprezy jej uczestnicy będą robić karmniki z opakowań odpadowych.

 

W programie:

10.00–11.00 – przygotowanie posiłków dla:

- dzioborożców (pokazowe karmienie: 10.45, małpiarnia),

- sajmiri (pokazowe karmienie: 11.15, pawilon sajmiri przy wiwarium),

- tapirów (pokazowe karmienie: 11.30, pawilon tapirów).

 

11.00–12.00 – przygotowanie posiłków dla:

- małp (pokazowe karmienie: 12.00, małpiarnia),

- lemurów, małych małp (pokazowe karmienie: 12.15 małpiarnia),

- świnek wisajskich (pokazowe karmienie: 12.30, wybieg dla świń przy rysiach).

 

12.00–13.30 – przygotowanie posiłków dla:

- wielbłądów (pokazowe karmienie: 12.45, wybieg wielbłądów),

- surykatek (pokazowe karmienie: 13.30, żyrafiarnia).