Dodatkowo, każda zmiana pogody jest przez nas odczuwana, co jest głównym powodem częstych chorób. Warto więc się zastanowić, czy zmiany w naszym codziennym menu mogą wspomóc naszą odporność?

Jesienią zadbaj o dietę

Szczególnie o tej porze roku potrzeba nam składników, które będą nas chronić przed infekcjami. Zaliczamy do nich przeciwutleniacze, czyli witaminy E, C, A oraz selen. Do ich zadań należy ochrona naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników, polegającym na niszczeniu komórek. To właśnie ich odpowiednia podaż wraz z dietą zapewni nam dobre samopoczucie przez cały okres jesienno-zimowy, dlatego tak ważne jest utrzymanie ich prawidłowego stężenia w naszym organizmie. Źródłem tych składników są owoce dzikiej róży, aronia, truskawki, maliny, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, marchew, natka pietruszki, papryka, kiszone ogórki, olej słonecznikowy, orzechy brazylijskie. W zapobieganiu wystąpienia przeziębienia świetnie sprawdzą się także nienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są ryby i olej lniany, cynk znajdujący się w fasoli, grochu, kaszy gryczanej, żelazo w które obfituje mięso, miedź, błonnik pokarmowy występujący w świeżych owocach i warzywach, a także napoje fermentowane i miody.

Co jeść podczas choroby?

Jeśli nie udało Ci się uniknąć choroby, musisz mieć świadomość, że dobrze zbilansowana dieta zapewni Ci szybki powrót do zdrowia. Czym kierować się przy modyfikacji swojego leczniczego jadłospisu? Najważniejsze jest, aby i w tym przypadku Twoje menu obfitowało w produkty, które zapewnią Ci wysoką podaż witaminy C. Również mleko i produkty mleczne oraz chude mięso i jaja nie powinny być nam obojętne. Są one bowiem źródłem aminokwasów niezbędnych do budowy ciał odpornościowych. Jeśli Twoja choroba nie obyła się bez antybiotykoterapii, wspomóż odbudowę flory bakteryjnej. Sięgając po jogurty, kefiry i kiszonki zapewnisz sobie odpowiednią podaż probiotyków, które świetnie sprawdzą się w tej roli. Oczywiście, miej także na uwadze rośliny będące liderem wśród produktów wykazujących działanie bakteriobójcze. Należy do nich czosnek, który w połączeniu z miodem i mlekiem stworzy prawdziwie odżywczą miksturę.

Wszystkie te wskazówki mogą stanowić także modyfikacje codziennej diety. Regularne spożycie wspomnianych produktów, zapewni Ci świetne samopoczucie oraz wygląd, a wysoka podaż witamin i składników mineralnych korzystnie wpłynie na funkcjonowanie Twojego organizmu.

DietMap - sprawdź zdrową i zbilansowaną dietę ułożoną przez wykwalifikowanych dietetyków z zespołu DietMap.