Żyjemy w czasach, gdy wielu z nas je bezglutenowe dania, rezygnuje z cukru, pilnuje diety i liczy kalorie. Spora grupa jest też wegetarian i wegan. To są klienci Fit Cake – cukierni dietetycznej przy ul. 20 Stycznia 60. Tutaj od dwóch miesięcy Marta Kaczmarek karmi nas zdrowymi słodyczami.
 
- Zawsze uprawiałam sport, najpierw pływanie, potem była koszykówka. Nie pamiętam nawet, od kiedy dbam o to, co jem. Nie wyobrażam już sobie, żeby zjeść tradycyjne ciasto z cukrem – mówi Marta. - Jest dla mnie za słodkie.
 
Słodycze z jej cukierni są słodzone ksylitolem. To cukier z soku brzozy. Codziennie są tutaj wypiekane.
 
- Mamy dziewięć, dziesięć rodzajów ciast plus muffiny i puddingi z chia, mleka kokosowego z dodatkiem mango, malin – wylicza.
 
Hitem jest szarlotka oraz ciasto banoffee z bananów i daktyli. Lubimy też tort daktylowo-laskowy.
 
- Polecam tartę wegańską. Jest rewelacyjna – zachęca Marta.
 
Ciasta tutaj nie są tanie, ale są wykonane ze zdrowych składników. 
 
- Jest dużo wegan, wegetarian i bezglutenowców wśród młodych osób. To oni najczęściej są zainteresowani zdrowymi słodyczami – mówi Patrycja, która stoi tutaj za ladą.
 
Fit Cake jest czynne codziennie od 10.00 do 18.00. Też w soboty i niedziele.
 
- Od trzech lat istnieje w Pabianicach catering dietetyczny Healthy Food. My pieczemy dla nich ciasta i przygotowujemy słodycze. Współpracujemy między innymi z siłownią Formownia – informuje właścicielka.- Dlatego codziennie musimy mieć świeże ciasta, z produktów wysokiej jakości. Przygotowujemy je przede wszystkim dla naszych klientów z cateringu.
 
W kawiarni zamówimy zdrowe herbaty zielone, czerwone, owocowe. Tutaj jest raj dla tych, którzy unikają laktozy. Wypijemy kawę z mlekiem sojowym, kokosowym, migdałowym, ryżowym lub mlekiem krowim bez laktozy.
 
W tłusty czwartek w cukierni pojawiły się wegańskie pączki - czyli bez jajek, masła i mleka. 
 
 
- Byłam bardzo zaskoczona, gdy w czwartek jeszcze przed otwarciem stała kolejka po zdrowe pączki – mówi Marta.
 
Były pączki orkiszowe z konfiturą malinową i malinowymi liofilizantami. Kokosowe z kremem daktylowo-makowym oraz mocno serowe z truskawkowym pudrem i kostką gorzkiej czekolady w środku.