Pączek bez cukru, jajek, mąki? To możliwe

Fit Cake – cukiernia dietetyczna przy ul. 20 Stycznia 60 to zdrowe słodycze, ciasta, puddingi...

utworzono: 2018-02-08 17:36:53
ostatnia modyfikacja: 2018-02-08 23:56:50
autor: tekst partnerski
Żyjemy w czasach, gdy wielu z nas je bezglutenowe dania, rezygnuje z cukru, pilnuje diety i liczy kalorie. Spora grupa jest też wegetarian i wegan. To są klienci Fit Cake – cukierni dietetycznej przy ul. 20 Stycznia 60. Tutaj od dwóch miesięcy Marta Kaczmarek karmi nas zdrowymi słodyczami.
 
- Zawsze uprawiałam sport, najpierw pływanie, potem była koszykówka. Nie pamiętam nawet, od kiedy dbam o to, co jem. Nie wyobrażam już sobie, żeby zjeść tradycyjne ciasto z cukrem – mówi Marta. - Jest dla mnie za słodkie.
 
Słodycze z jej cukierni są słodzone ksylitolem. To cukier z soku brzozy. Codziennie są tutaj wypiekane.
 
- Mamy dziewięć, dziesięć rodzajów ciast plus muffiny i puddingi z chia, mleka kokosowego z dodatkiem mango, malin – wylicza.
 
Hitem jest szarlotka oraz ciasto banoffee z bananów i daktyli. Lubimy też tort daktylowo-laskowy.
 
- Polecam tartę wegańską. Jest rewelacyjna – zachęca Marta.
 
Ciasta tutaj nie są tanie, ale są wykonane ze zdrowych składników. 
 
- Jest dużo wegan, wegetarian i bezglutenowców wśród młodych osób. To oni najczęściej są zainteresowani zdrowymi słodyczami – mówi Patrycja, która stoi tutaj za ladą.
 
Fit Cake jest czynne codziennie od 10.00 do 18.00. Też w soboty i niedziele.
 
- Od trzech lat istnieje w Pabianicach catering dietetyczny Healthy Food. My pieczemy dla nich ciasta i przygotowujemy słodycze. Współpracujemy między innymi z siłownią Formownia – informuje właścicielka.- Dlatego codziennie musimy mieć świeże ciasta, z produktów wysokiej jakości. Przygotowujemy je przede wszystkim dla naszych klientów z cateringu.
 
W kawiarni zamówimy zdrowe herbaty zielone, czerwone, owocowe. Tutaj jest raj dla tych, którzy unikają laktozy. Wypijemy kawę z mlekiem sojowym, kokosowym, migdałowym, ryżowym lub mlekiem krowim bez laktozy.
 
W tłusty czwartek w cukierni pojawiły się wegańskie pączki - czyli bez jajek, masła i mleka. 
 
 
- Byłam bardzo zaskoczona, gdy w czwartek jeszcze przed otwarciem stała kolejka po zdrowe pączki – mówi Marta.
 
Były pączki orkiszowe z konfiturą malinową i malinowymi liofilizantami. Kokosowe z kremem daktylowo-makowym oraz mocno serowe z truskawkowym pudrem i kostką gorzkiej czekolady w środku.


    Podobne artykuły


Komentarze do artykułu: Pączek bez cukru, jajek, mąki? To możliwe

Nie ma komentarzy do tego artykułu.

Jeśli chcesz dodać komentarz, musisz się zalogować.

Kliknij tutaj

ad

ad



Nasze najnowsze video

Olimpiada przedszkolaków




ad



facebook