Radzi pani Sałata:

Podczas przygotowywania posiłków, dziecko angażuje się w wykonanie danej potrawy, nie mogąc się doczekać, kiedy wyląduje u niego na talerzu. Uczy się współdziałania i jest szczęśliwe, bo zostało dopuszczone do pracy przypisanej dorosłym. Przy okazji może zrobić coś, co sprawi przyjemność bliskim.

Przygotowując potrawy, można oceniać ich smak i sposób podania, pobudzając w ten sposób inwencję twórczą dzieci.

Fantazyjnie przygotowane kanapki, składające się z różnych kształtów i kolorowych elementów warzywnych, przyciągają uwagę dziecka, wzmagają apetyt. Można wycinać różne kształty z chleba i wędliny, rozwijając wyobraźnię dziecka, jednocześnie podnosząc walory smakowe. Kanapka
w kształcie misia z pewnością będzie dziecku bardziej smakowała.

Różnego rodzaju zagadki zadawane dziecku podczas wspólnych posiłków rozbudzają ciekawość i wyobraźnię. Zadając pytanie np. „Czy wiesz jak smakuje melon?”. Odpowiedź poznasz, jak spróbujesz. Zachęcisz dziecko do poznawania nowych smaków poprzez zabawę. Będzie to także wskazówka dla rodziców, które smaki dziecko bardziej lubi, których nie. Inną zabawą może być rozpoznawanie
produktów tylko po zapachu, z zawiązanymi oczami.

Wielu rodziców narzeka, że ich pociecha nie chce jeść warzyw lub mięsa. Sprawdzoną metodą jest w takiej sytuacji miksowanie zup. Warzywa lub mięso z zupy zmiksowane do wspaniałej zupy-kremu przy odpowiednim przyprawieniu i estetycznym podaniu są zjadane z przyjemnością. Innym rozwiązaniem jest ustalenie, których warzyw dziecko nie lubi i dlaczego. Możliwe, że o niechęci dziecka decyduje sposób ich podania. Możemy wtedy spróbować inaczej je zaserwować: zamiast gotowanych – pieczone na grillu lub surowe, jako przekąska.

Super Drużyna radzi w poradniku przygotowanym przez Zakłady Mięsne Pamso.

kolejne odcinki wkrótce

Książeczki poradniki można dostać w redakcji Życia Pabianic przy Starym Rynku 7