ad

Radzi Pani Sałata:
Do produktów słodkich, słonych oraz ostrych, szczególnie tych, które zawierają substancje
wzmacniające smak i zapach, nie trzeba namawiać nawet dorosłych. Dzieci, podatne na reklamy
oraz widzące u swoich rówieśników produkt taki jak chipsy, chętnie po niego sięgają i w konsekwencji
nie jedzą głównych posiłków. Pamiętajmy, że główną rolę w edukacji żywieniowej
i kształtowaniu świadomości prawidłowego żywienia odgrywają rodzice. Już od młodych lat
powinni wskazywać dzieciom, które produkty są dla ich zdrowia dobre, a które złe. Oczywiście
nikt nie mówi, że dziecko nie może ich wziąć do ust, ale należy ustalić sztywne zasady, np.: słodycze,
chipsy i innego rodzaju żywność wysoko przetworzoną można spożywać jedynie po głównym
posiłku, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu.
Całkowity zakaz może doprowadzić do kupowania i podjadania takich produktów przez
dziecko po kryjomu. Dobrym rozwiązaniem jest opóźnienie momentu podania słodyczy, przekąsek
wysokoprzetworzonych i napojów słodzonych.
Zamiast tego można serwować ciasta i ciastka robione samodzielnie (np. wspólnie z dzieckiem) czy owoce suszone.

Super Drużyna radzi w poradniku przygotowanym przez Zakłady Mięsne Pamso.

kolejne odcinki wkrótce

Książeczki poradniki można dostać w redakcji Życia Pabianic przy Starym Rynku 7