ad

 

- Pracuję w Warszawie. Jeszcze w środę muszę być w biurze. Dopiero w czwartek rano przyjadę do Pabianic, więc nie mam szans, by ugotować wszystkie potrawy, tak jak robiła to kiedyś moja mama – mówi Krystyna. – Dlatego w tym roku większość dań i ciast zamówiłam.
Do 22 grudnia zamówienia na świąteczne potrawy przymuje Restauracja Salem przy ul. Bugaj. W menu znajdziemy ryby faszerowane i w galarecie, tatar z łososia, pierogi z grzybami i kapustą, kapustę z grochem – czyli typowe dania na wigilijny stół. Ceny takiej wygody uzależnione są od wielkości zamówienia. Za półmisek przekąsek rybnych, który może jednocześnie pełnić rolę ozdoby świątecznego stołu, zapłacimy w Salemie 100 zł. Porcja pierogów (9 sztuk) kosztuje tu 11 zł.
– W ostatnim tygodniu przed Wigilią mamy najwięcej zamówień – mówi Katarzyna Ruszczkiewicz, właścicielka restauracji. – Wiele osób o świątecznych potrawach zaczyna myśleć w ostatniej chwili.
Świątecznym kateringiem od 10 lat zajmuje się restauracja Piemont przy ul. Kilińskiego. Prócz tradycyjnych, postnych dań, pabianiczanie mają możliwość zamówienia tu również potraw mięsnych.
– Nasz pasztet z kaczki czy schab ze śliwką często widnieje na stołach w pozostałe dwa dni świąt – mówi właścicielka.
Karp w galarecie to koszt siedmiu złotych za porcję. Za kilogram ciasta zapłacimy około 30 złotych. Sernik kosztuje tu 28 zł, a makowiec – 30 zł.
– Przygotowujemy dania na zimno i na ciepło. Są to zupy, dania główne i zakąski – informuje Adam Kaczorowski z restauracji Kaczorowski przy ul. Grabowej.
Grzybowa, karp, łosoś, pstrąg czy pierogi – najczęściej znajdują się na ich liście zamówień. Za porcję pierogów (8 sztuk) z kapustą i grzybami zapłacimy 12 zł. Za półmisek śledziowy na 5 osób – około 30 zł. Porcja zupy grzybowej (200 ml) kosztuje 8 zł.
– Nasz kucharz lepi na Wigilię kilka tysięcy pierogów, uśmiech nie schodzi mu wtedy z twarzy – zdradza Kaczorowski.
W ksawerowskim Margo zamówienia można składać nawet na dzień przed Wigilią.
– Przy dużych zamówieniach dajemy klientom upust cenowy, nawet do 20 procent – mówi Elżbieta Kalwinek, właścicielka Margo w Ksawerowie przy ul. Nawrotki 4.
Karp smażony (kilogram) kosztuje 18 złotych. Sześć dużych pierogów – 9 zł.
– Zapraszamy po nasz garmaż. Polecam pyszne pierogi z grzybami i kapustą – mówi Marcin Makota z działu marketingu Zakładów Mięsnych Pamso.
Dostaniemy też uszka z kapustą i grzybami – idealne do czerwonego barszczu, i krokiety.
– Na śniadanie świąteczne polecam szynkę podkomorzy – dodaje. – Produkty z tej linii są przygotowywane według staropolskiej receptury. Kluczowy dla smaku i aromatu jest długi proces wędzenia.