Uważa się, że kto nie zje choćby jednego pączka w tłusty czwartek, temu nie będzie się wiodło. Dawniej przyrządzając pączki do niektórych sztuk wkładano migdała lub orzecha. Po co? Wierzono, że ten kto na niego trafi, będzie miał szczęście.

Przeciętny Polak w tłusty czwartek zjada 2,5 pączka. Ogółem Polacy tego dnia zjadają ich więc około 100 milionów. W zależności od wielkości, sposobu obróbki cieplnej, nadzienia i dodatków pączek ma od 250 do 400 kalorii. Ostatnio oprócz tradycyjnych pączków z konfiturą i lukrem dużą popularnością cieszą się również te z bitą śmietaną, budyniem, nadzieniem tofii, adwokatem, czekoladą.

Mikołaj Rej pisał o nich w „Żywotach człowieka poczciwego”. Niektórzy twierdzą również, że pączki gościły na dworze Augusta III.

Jak możemy spalić zbędne kalorie po tłustym czwartku? Wystarczy: 20 minut biegania, 25 minut wchodzenia po schodach, 30 min jeżdżenia na łyżwach, 40 min szybkiego spaceru, 45 min namiętnych pocałunków, 50 min odkurzania, 1 godzina tańca, 2 godziny pisania na komputerze, 2,5 godziny rozmawiania przez telefon lub 10 godzin oglądania telewizji.

Pączki możemy kupić już od 55 groszy do 2,50 zł.

Oto przepis na pączki Ewy Wachowicz:

Składniki: 1 kg mąki, 100 g drożdży, 100 g cukru, 1/2 l mleka, 6 żółtek, 1 jajko, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, 1 cukier waniliowy, sok z 1 cytryny, 400 g konfitury,  2 l oleju do głębokiego smażenia, cukier puder do posypania.

Sposób przyrządzenia:

Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy podgrzanym mlekiem (nie za ciepłym), dodajemy 2 łyżki cukru i trochę mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 20 min, by rozczyn ruszył. Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, oliwę i sok z cytryny. Wyrabiając ciasto małymi ilościami, dodajemy mąkę i żółtka, mieszamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę konfitury, zlepiamy i formujemy pączki. Zrobione pączki zostawiamy na stolnicy do momentu, aż nieco zwiększą swoją objętość. Smażymy na oleju. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego