W produkcie znaleziono bakterię Lysteria monocytogenes, która może powodować zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Informacja dotyczy produktu Agram ALL SEASONS Warzywa na patelnię 450 g.

Na co trzeba zwrócić uwagę?

Na kod kreskowy: 28069119
datę przydatności do spożycia 12.2021
numer partii: L 200120

Sieć zapewnia, że sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki ALL SEASONS oraz pozostałych produktów producenta Agram S.A. Aldi apeluje do swoich klientów, aby zwracali opisany produkt do sklepów. Należność zostanie zwrócona, również w przypadku braku paragonu.

Listeria monocytogenes wywołująca listeriozę, to bakteria, która lubi zepsute mięso, sery pleśniowe, ale również tarte sery żółte czy nieświeże sałatki. Jest niebezpieczna szczególnie dla kobiet w ciąży, ale także dla osób starszych i z obniżoną odpornościa organizmu.

Źródła zakażenia:

mleko niepasteryzowane, surowe i gotowane mięso, fermentowane surowe kiełbasy, surowe i wędzone ryby, sery (brie, camembert czy sery pleśniowe), tarte żółte sery, pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb, gotowe sałatki, lody.

Objawy zakażenia listerią pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu. Do najczęstszych objawów należą:

wysoka gorączka, bóle stawów i mięśni, wymioty, biegunka, drgawki, czasowa ustrata przytomności.