14  dwuosobowych ekip kucharzy profesjonalistów powalczy o tytuł "królów gęsiny". Kto jest najlepszy, okaże się w sobotę podczas II edycji ogólnopolskiego festiwalu kulinarnego pt."Gęsina nie tylko na św. Marcina." Konkurs kulinarny zorganizował w Pabianicach Wiesław Bober, szef kuchni Hotelu Fabryka Wełny .
Do Pabianic zjedzie 12 ekip kucharzy z całej Polski. Wystąpią też dwie ekipy z Pabianic. Nasze miasto będą reprezentować Jędrzej Lewandowski i Dawid Pluta z restauracji Zielona Górka oraz Tomasz Woźniak, Robert Biernacki z restauracji Wzorcownia – Hotel Fabryka Wełny. Kucharze z Wzorcowni weszli do konkursu w ostatniej chwili. Wycofała się ekipa z Hotelu Ibis w Grudziądzu.
Zmagania kucharzy zaczną się w sobotę, 19 sierpnia rano. Kucharze przygotują 9 porcji swego popisowego dania z gęsiny. Oceniać je będą najlepsi szefowie kuchni: Giancarlo Russo, C-Michale Labarre, Robert Sowa, Jean Bos, Kurt Scheller, Theofilos Vafidis pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.

Paianiczanie, którzy zechcą przyjść do Fabryki Wełny, będą mogli przyjrzeć się pracy kucharzy. Tego samego dnia o godz. 19.00 poznamy wyniki zmagań kucharzy podczas uroczystej gali.