Dostali ją emerytowani pracownicy Pamso, którzy odebrali dziś także świąteczny podarunek od firmy - talony do sklepów mięsnych.

164-stronicowa publikacja historyczna „Żwirki i Wigury 19, dawniej Japońska. 100 lat Zakładów Mięsnych Pamso”, to bogato ilustrowana monografia - pełna nieznanych dotąd archiwalnych dokumentów i fotografii z dziejów Pabianic, wspomnień, anegdot, sylwetek wybitnych osób. Opisuje ona dzieje przedwojennej Rzeźni Miejskiej i powojennych Zakładów Mięsnych – aż do 2016 r.

Są w niej ciekawostki: o aferach podczas budowania rzeźni, o pabianickiej kiełbasie, którą z wielką ochotą jadał Józef Piłsudski, o kasiarzach, którzy rozpruli sejf przy ul. Japońskiej, o pabianickiej szynce dla kosmonautów i prezydentów USA oraz o kaprysie Edwarda Gierka, który co tydzień chciał mieć kaszankę z Pabianic na swym stole w Warszawie.

Tej książki nie da się kupić w księgarniach – jest do kupienia tylko w redakcji „Życia Pabianic”. Zapraszamy do nas (Stary Rynek 7).

Książka może być atrakcyjnym prezentem gwiazdkowym dla miłośników lokalnej historii.