Dziś w programie „Pytanie na śniadanie” Jędrzej Lewandowski, właściciel Zielonej Górki pokazuje, jak się robi ciasto na pizzę. Opowiada też o międzynarodowym konkursie robienia pizzy, w jakim brał udział.

– Ciasto robi się prosto, trochę soli, wody, drożdży i mąki – zdradza pabianiczanin. – Wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie robimy z niego pizzę.

Na ekranie wygląda to rewelacyjnie prosto i szybko. Litr wody, 50 gram soli, 4 gramy drożdży i aż 1,8 kg mąki.

– Koniecznie włoskiej – dodaje Lewandowski. – Bo najlepsza do pizzy.

Z wyrobionego wczoraj ciasta Lewandowski szybciutko przygotował pizzę margeritę. Jej skład to: mozzarella, świeża bazylia, ser permigiano reggino i oliwa extra vergine.

Jędrzej uczył się robić pizzę w Neapolu. Będąc tam, wziął udział w ogólnowłoskim turnieju Trofeo Pulcinella 2018. Zdobył piąte miejsce w konkursie na prawdziwą neapolitańską pizzę. W tym roku w tym samym konkursie był w pierwszej dziesiątce, ale i zawodników było więcej, bo około 400 osób z całego świata. Pierwsze miejsca zgarnęli Włosi i Japończycy.