ad

Polak rocznie wypija około 3,4 kg kawy. W przeliczeniu na filiżanki wychodzi, że wypijamy dziennie więcej niż jedną.

Arabika czy robusta?

Arabika ma dłuższy okres wegetacji. Robustę można uprawiać w łatwiej dostępnych rejonach, a jej krzewy rosną szybciej, są bardziej wydajne. Choć nasiona są mniejsze. To wszystko wpływa na to, że uprawa arabiki jest droższa i trudniejsza od robusty.

- Polacy cenią sobie 100 proc. arabikę, a ja jestem zwolenniczką robusty – mówi Marta Wiernik z kawiarni Dom Tkacza przy św. Jana. - We Włoszech ta gęsta, ciemna i mocna kawa to wpływ mieszanki pół na pół arabiki i robusty.

Espresso za 5,50 zł wypijemy w Deja Vu przy Narutowicza. Dostaniemy do niego oryginalny trzcinowy cukier.

 - Sprowadzamy kawę z małej palarni Gusto we Włoszech – mówi Ania z Deja Vu.

Kawa o nazwie Carraro to w 100 proc. arabika. Palarnia, w której powstaje, istnieje od 1927 roku.

Cały artykuł o tym, gdzie i jaką kawę pijemy w Pabianicach, przeczytasz w najnowszym wydaniu Życia Pabianic