14 kwietnia społecznicy z Teen Chalenge oraz Kino Tomi znowu połączą siły, by nieść pomoc potrzebującym.

Między 10.00 a 18.00 tego dnia, będzie można przekazać to, co zostało z naszego świątecznego stołu.

- Zamiast wyrzucać do śmieci potrawy, możemy podzielić się nimi z innymi. Kolejny raz „otwieramy” kino Tomi, aby można było przynieść produkty, które mogą być jeszcze przekazane dalej- apelują wolontariusze.

Podobna akcja miała miejsce tuż przed świętami. Za każde okazane wsparcie darczyńca otrzymał wielką porcję popcornu. Tak będzie i tym razem.

- Takie dzielenie się posiłkiem nie tylko pozwala pomóc potrzebującym, ale również pozwala uniknąć marnowania jedzenia, które w okresie poświątecznym masowo trafia do śmietników- podkreślają społecznicy.

Jak na co dzień można pomagać?

Przy ul. Moniuszki 19 działa jadłodzielnia, z której może skorzystać każdy, kto potrzebuje wsparcia. Oprócz prowadzenia punktu wymiany żywności wolontariusze zaangażowali się w dostarczanie paczek żywnościowych. We współpracę z nimi włączyły się sklepy spożywcze oraz właściciele gastronomii, którzy przekazują nieodpłatnie produkty spożywcze.

- Większość żywności ma krótki termin ważności, dużo rzeczy sklepy oddają nadprogramowo, z myślą o najbardziej potrzebujących, których wciąż przybywa- mówią wolontariusze z Teen Chalenge.

- Naszym celem jest im pomagać. Dzięki takim sklepom jak „Czwórka” z Dobronia i „Olmat” z Pabianic, jest to możliwe- dodają.

Aby skorzystać z pomocy, należy zadzwonić pod numer 883 915 818. Dla tych, którzy osobiście mogą zgłosić się po żywność, dostęp do lodówki jest możliwy od poniedziałku do piątku w godzinach od 12.00 do 14.00.

Społecznicy z Teen Chalenge zachęcają do współpracy także inne pabianickie przedsiębiorstwa, sklepy czy restauracje, które mogłyby podzielić się produktami spożywczymi.

Czym można się podzielić?

Produktami szczelnie zapakowanymi i takimi, które sami moglibyśmy zjeść. Wśród poszukiwanych artykułów są konserwy, słoiki, pieczywo, owoce, warzywa, produkty suche (kasze, makarony), słodycze oraz nabiał. Mogą to być także wyroby własne, np. zupy lub ciasto, z opisem i datą przygotowania.

Czego nie zostawiamy w lodówce?

Surowego mięsa i produktów składających się z niego, produktów niepasteryzowanych, potraw zawierających surowe jaja, produktów napoczętych, mających oznaki zepsucia lub po terminie ważności, alkoholu.