Jak zrobić niekończący się rozczyn do wypieków? Podpowiadamy

Jeśli uchowała ci się paczka w domu, to już pójdzie gładko. Z Życiem Pabianic zrobisz zaczyn, który - odpowiednio dokarmiany - posłuży ci do domowych wypieków bez wizyty w sklepie. Jest to tzw. „podmłoda”.

Składniki:

Mąka pszenna – 150 g (3 x 50 g)

Letnia woda – 150 ml (3 x 50 ml)

Drożdże świeże – wystarczy okruszek (ok. 2 gramy)

Najpierw robimy zaczyn – do czystego słoika wsyp 50 g mąki pszennej i wymieszaj z 50 ml letniej wody a do tego dołóż nasz drożdżowy "okruszek". Słoik przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach rozczyn powinien zacząć „pracę”.

Po 12 godzinach wymieszaj w miseczce 50 g mąki pszennej i 50 ml letniej wody. Dodaj całość do zaczątku – chwilę zamieszaj i znów odstaw w ciepłe miejsce.

Powyższą procedurę powtórz po kolejnych 12 godzinach.

Domowy rozczyn pszenny uproszczony należy zużyć do 8 godzin po drugim dokarmieniu. Jak? Całość odpowiada około 20 gramom świeżych drożdży.

A co z pozostałą paczką drożdży świeżych? Możesz je zamrozić w małych porcjach i używać do kolejnych zaczynów.