Opublikowany raport Najwyższej Izby Kontroli dotyczy żywienia w szpitalach w latach 2015-2017. Na Pabianickim Centrum Medycznym nie zostawiono suchej nitki.
- Ocena kontroli była negatywna. Szpital nie realizował podstawowego celu żywienia pacjentów, jakim była wysoka jakość jedzenia – informuje Zofia Kotynia, koordynator kontroli w pabianickim szpitalu.
Jakie nieprawidłowości wykazał NIK? Włos się na głowie jeży. Koszt produktów, przypadający na jednego pacjenta, wynosił 3,53 zł w roku 2015, w 2016 – 3,86 zł. To stawka dzienna. Według raportu - najniższa w Polsce. Jak to się stało?
To „zasługa” produktów dostarczanych do szpitalnej kuchni. Były złej jakości, pełne dodatków konserwujących, utleniaczy, sztucznych substancji wzmacniających smak. Wiele z nich nie miało na opakowaniu ważnych informacji: o kaloriach, składzie czy… dacie ważności.
- Szpital nierzetelnie nadzorował podpisywanie umów z dostawcami – ocenia koordynator kontroli. - Jedyny wymóg, jaki mieli spełnić producenci, to dostarczyć jedzenie „świeże” i „o dobrej jakości”. Otworzyło to furtkę żywności przede wszystkim taniej, kosztem zdrowia pacjentów.
Kontrola wykazała też niekompetencję dietetyków. Jadłospisy były tworzone za pomocą… internetu. Stamtąd pracownik spisywał ilość kalorii i substancji odżywczych, które nijak miały się do używanych w kuchni produktów i ich składu. Tak naprawdę wędliny miały małą zawartość mięsa, a zamiast masła używano margaryn. Odżywczość posiłków też była zatrważająco niska: było za mało wapnia, żelaza, magnezu i witamin. Za dużo witaminy A, co mogło narazić wątroby pacjentów na fatalne skutki.
Czy pacjentom szpitala nadal grozi niedożywienie? Kierownik działu administracji i marketingu PCM, Adam Marczak, uspokaja chorych.
- Od tamtego czasu zmieniło się niemal wszystko. Rozmawiałem ostatnio z kilkoma osobami, które bardzo wysoko oceniają nasze jedzenie – komentuje.
Kierownik działu żywienia szpitala, Przemysław Stano szczegółowo opisuje tę kuchenną rewolucję. Poprawiono jadłospisy, zmieniono receptury, produkty mają wyższą jakość. Ostatnio w szpitalu pacjenci zjedli jajecznicę ze szczypiorkiem i zupę mleczną, na obiad pomidorową i śledzia pod pierzynką lub rybę w sosie koperkowym, marchewkę, ziemniaki. Na kolację – pieczywo z twarożkiem i masłem. Kuchnia stara się dostosować do pacjentów ze specyficzną dietą: wegetarian, wegan, osób, które nie jedzą glutenu. Również mali pacjenci, nieco bardziej wybredni, mają osobne propozycje dań.
Nie jest jednak idealnie. Dzienna stawka żywieniowa, jak ocenia kierownik, wzrosła jedynie o złotówkę. Średnio wynosi 4,85 zł. Mięso nadal zawiera konserwanty.
- Dodatki konserwujące muszą być, bo w warunkach szpitalnych nie jest możliwe przygotowywanie mięsa z dnia na dzień. Są one też obecne w szynkach, ze względu na ryzyko wystąpienia jadu kiełbasianego – wyjaśnia Stano.
I dodaje, że obecnie w wędlinach szpitalnych nie ma mniej niż 65 proc. mięsa, a bywa nawet 82 proc. i więcej, w zależności od gatunku.
Posiłki mają minimum 1.876 kalorii w diecie podstawowej. Więcej, jak ocenia kierownik, nie jest potrzebne osobie leżącej.
Kiedy NIK oceni, czy szpital zmienił żywienie na lepsze? Na wprowadzenie zmian i ocenę ich stanu potrzebne są 2-3 lata.
Komentarze do artykułu: Szpital głodził pacjentów…?
Nasi internauci napisali 7 komentarzy
komentarz dodano: 2018-04-15 06:13:31
że szpital, to restauracja,
ale jakieś normy obowiązują i wg NIK, były w rynsztoku.
Też na moje nieszczęście byłem pacjentem szpitala ( i to w Wigilię, święta Bożego Narodzenia, Sylwestra i Nowy Rok ! ). To było żywieniowe dno, choć nie jestem wymagającym człowiekiem. Zawsze w szpitalu, jako pacjent, zabraniam rodzinie przynosić cokolwiek i nie stołuję się w szpitalnym barze...
komentarz dodano: 2018-04-14 06:49:24
Co do Pana kierownika - nie znam nie wiem, ale reasumując z poniższych komentarzy to chyba dobrze że sportem się zajmuje - w końcu sport to samo zdrowie!
komentarz dodano: 2018-04-13 23:57:46
komentarz dodano: 2018-04-13 23:20:24
komentarz dodano: 2018-04-13 20:55:40
komentarz dodano: 2018-04-13 16:37:19
komentarz dodano: 2018-04-13 14:06:43