ad

A wszystko to w ramach edukacyjnego projektu „Erasmus”. Realizując kolejne jego zadania, młodzież zgłębiła zasady zdrowego odżywiania, poznała zagrożenia zdrowotne wynikające z nieprawidłowej diety oraz przyjrzała się prozdrowotnym właściwościom produktów spożywczych.
Swoją wiedzą gimnazjaliści podzielili się z innymi uczniami na zorganizowanym w szkole Dniu Erasmusa. Wspominali podróże do krajów partnerskich. Przypomnijmy, że obok Norwegii i Turcji w gronie naszych partnerów znalazła się szkoła z Teneryfy, z portugalskich Azorów, z Sycylii i Krety.
Pod koniec ubiegłego roku młodzież odwiedziła wyspę Sao Miguele, należącą do archipelagu Azorów, gościła również na Teneryfie i greckiej Krecie. Każda z podróży łączyła w sobie pracę i naukę, ale nade wszystko była niepowtarzalną okazją do poznania nowych, egzotycznych miejsc, ich tradycji i kultury, nietuzinkowego krajobrazu i osobliwości geologicznych, jak choćby czynne wulkaniczne kaldery. Do tych niezwykłych miejsc przeniosły gości fotoreportaże i filmy przygotowane przez młodych podróżników.