„Bez ziemniaka i pomidora, czyli o jadłospisie czasów dawnych i pomysłach Hildegardy z Bingen" to tytuł wykładu, podczas którego poznamy niezwykłą postać kobiety zwanej Sybillą znad Renu. Była mistyczką i wizjonerką, osobą wielu talentów, autorką dzieł, w których przedstawiała swoją filozofię Boga, człowieka i kosmosu.

- Ważne miejsce w tym systemie zajmowały zasady zdrowego życia i jadłospisu, opartego przede wszystkim na właściwych produktach i ich doborze - czytamy w opisie na stronie miejskiego muzeum. - „Spożywcze” poglądy i propozycje Hildegardy – pierwszej niemieckiej badaczki przyrody - cieszą się obecnie dużą popularnością. We współczesnym świecie istnieje kuchnia oparta na jej filozofii, więc zostaną przedstawione nie tylko oryginalne pomysły świętej, lecz również współczesne reminiscencje, także pod postacią konkretnych przepisów. 

Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.00. Wstęp jest bezpłatny.