W weekend 15 i 16 października Strefa Piotrkowska 217 zaprasza amatorów urozmaiconej gastronomii na 12. edycję Łódź Street Food Festival.

Podczas festiwalu zaprezentuje się blisko 50 wystawców oferujących wyjątkowe potrawy. Na wszystkich mięsożerców czekać będą steki, żeberka i policzki przygotowywane na 1,5-tonowym grillu oraz bogata oferta burgerów. Wielbiciele whisky również znajdą coś dla siebie. Wystawcy przygotowali dania z sosami na bazie Red Stag oraz Jacka Danielsa. W festiwalowym menu znajdziemy również kanapki z szarpaną wołowiną, zapiekane śliwki oraz grzanki z żydowskim kawiorem. Rozgrzać się będzie można przy ognistych zupach – kremach, tureckim napoju mlecznym salep czy pikantnym taco i burrito. Miłośnicy kuchni azjatyckiej wypróbują tybetańskich pierożków oraz zupy ramen. Hiszpańskie empanady i churrosy, węgierskie langoshe i kołacze, belgijskie frytki, włoska pizza oraz alzackie podpłomyki – to tylko niewielki odsetek tego, co będzie można wypróbować przez cały weekend. Łódź Street Food Festival to także wielka gratka dla wszystkich wielbicieli słodkości. Pojawią się naturalne gofry i masła orzechowe, puszyste babeczki czy domowe wypieki, a dla wszystkich „roślinożerców” -  dania wegańskie i wegetariańskie.

W ramach wydarzenia odbędą się liczne degustacje i doradztwo kulinarne w Strefie Partnerskiej Selgros oraz przepyszne konkursy z nagrodami – w tym Mistrzostwa Burgerożerców Wszechczasów. Do zdobycia tytułu konieczne jest pobicie rekordu poprzednich edycji – 1 minuta 16 sekund!

Łódź Street Festival odbędzie się w weekend 15 i 16 października w Strefie Piotrkowska 217.

Sobota – niedziela w godz. 10.00-20.00.

Wstęp na teren festiwalu jest bezpłatny.