ad

Nie jest to jednak wszystko, co pod względem gastronomicznym ten ciekawy i bogaty w rozmaite egzotyczne smaki kontynent ma do zaproponowania. Co warte wyszczególnienia, nie trzeba wędrować na drugi koniec globu, aby móc skosztować wybornych rarytasów. Równie dobrze można odkryć zakątek Azji na własnym, domowym talerzu, w trakcie klasycznego rodzinnego obiadu.

Pho

To jedna z najbardziej wybornych zup Azji, która w swym smaku i konsystencji nawiązuje nieco do naszego standardowego rosołu. Pho jedzona jest z warzywami i serwowana z typowym dla tego zakątka świata makaronem ryżowym, który w naszym kraju może nie jest powszechnie dostępnym produktem spożywczym leżącym na półkach sklepowych każdego jednego supermarketu, ale możliwym do zamówienia online w serwisach dystrybuujących oryginalne azjatyckie artykuły żywnościowe, takich jak przykładowo Harmonia Smaków. Wracając do charakterystyki pho, jest to pełna jarzyn mikstura, jaką czuć na odległość przez wyjątkowo aromatyczną mieszankę dodawanych do niej ziół i przypraw, a w szczególności kolendrę.

Biriani

Typowe danie indyjskie, ale dekady temu docenione również w innych obszarach kontynentu azjatyckiego. Robione z ryżu, na nóżkach kurczaka, wzbogacone pełnymi cennych właściwości zdrowotnych rodzynkami i orzechami nerkowca. Większość produktów niezbędnych do wykonania biriani we własnych kuchennych czterech ścianach znajduje się także w wirtualnym sklepie Harmonia Smaków, o którym pisaliśmy powyżej.

Nasi goreng

Podstawa kuchni malezyjskiej i niemal narodowe danie Indonezji robione na bazie smażonej cebuli i przyprawionego pikantnie ryżu. W zasadzie ciężko jest podać jeden, konkretny przepis na nasi goreng, bo zwykło się twierdzić, iż tyle jest możliwych rozlicznych wariantów tej potrawy, ile zakątków Azji, ale w większości przypadków receptura zakłada serwowanie potrawy z jajkiem sadzonym.

Pad thai

Kluski ryżowe plus tofu, uzupełnione prażonymi orzechami, z dodatkiem szalotki – tak w wielkim skrócie prezentuje się mikstura zwana pad thai, którą na co dzień damy radę posmakować na każdym tajlandzkim bazarku, gdzie aż roi się od wielorakich straganów ze smakowitą, regionalną żywnością.

Sataye

Na cieniutkie patyczki bambusowe nabijane są nieduże cząstki grillowanego mięsa. Kąski macza się następnie w ostrych sosach i tak powstaje sataye – wyrafinowane danie wywodzące się rzekomo aż z wyspy Jawa. Te smakowite przekąski można jednakże wykonać samodzielnie, bowiem są proste i szybkie w przygotowaniu, z kolei produkty potrzebne do stworzenia tego dania, w tym przede wszystkim ostre dressingi, można zamówić w Internecie. Harmonia Smaków prezentuje ich naprawdę bogaty wachlarz.