ad

 

- Mam pierwszą dostawę warzyw. Ich producenci mają certyfikaty. To zdrowe, pozbawione chemii i sztucznych nawozów produkty – zachęca Milena Stawiska ze sklepu „Milena” przy ul. Orlej 24.

Ceny warzyw z takiej przebadanej, ekologicznej farmy są wyższe niż te w marketach. Ale i tak są tańsze niż oferowane na łódzkich targowiskach. Kilogram pomidorów kosztuje 7,80 zł, a papryki 7,80 zł. Pęczek rzodkiewki to 3,50 zł. To produkty z gospodarstwa ekologicznego Mrowisko z Łasku. Z gospodarstwa rolno-ekologicznego z Łęczycy jest marchew (4,50 zł za kilogram), buraki (3,50 zł kg), cebula (4,50 zł kg), por (1,50 zł sztuka), seler (3 zł kg), pietruszka (6 zł kg) i ziemniaki (3 zł kg).

W sklepie „Milena” jest też ekologiczny, prawdziwy, wiejski chleb. Wypiekany jest z mąki żytniej na zakwasie. Dodatkiem jest czarnuszka, ziarno słonecznika i siemię lniane.

- Chleb powstał na potrzebę rewolucyjnego programu żywieniowego cellReset, czyli wspomaga dietę odchudzającą i odtruwającą organizm – wyjaśnia Stawicka. - Reguluje metabolizm, gospodarkę hormonalną, obniża cholesterol,odbudowuje florę bakteryjną w jelitach.

Chleb jest bez mąki pszennej, drożdży i bez soli. Okrągły 1,5-kilogramowy kosztuje 20 zł. Za ćwiartkę zapłacimy 5 zł.

W sklepie przy Orlej miłośnicy zdrowej żywności znajdą masło, kefir, maślankę i biały ser z mleczarni nie stosującej chemii w cyklu produkcyjnym. Można kupić zdrowe oleje, oliwy, kasze i przyprawy bez konserwantów. Na półkach czekają miody, zioła i naturalne kosmetyki.