ad

Jak więc zdążyć z redukcją do lata? Co robić, aby utracić zbędne kilogramy i uzyskać zgrabną sylwetkę? Podpowiadamy w tym artykule.

Proces redukcji tkanki tłuszczowej najlepiej rozpocząć przynajmniej 2 miesiące przed sezonem letnim. To optymalny czas dla osoby o przeciętnej figurze.

Odpowiednia dieta

Podstawą redukcji jest odpowiednia dieta i dostarczanie organizmowi właściwej liczby kalorii. W celu wyliczenia, ile wynosi Twoje zapotrzebowanie kaloryczne, warto wykorzystać kalkulator kalorii. Konieczne jest wyeliminowanie z diety fast foodów oraz innego jedzenia, które dostarcza organizmowi zbędnych kalorii. Po ich usunięciu możesz zacząć liczyć kalorie, korzystając np. ze wspomnianej aplikacji. W chwili, kiedy będziesz mógł już prawidłowo określić ich liczbę odpowiednią do spożycia w ciągu dnia, spróbuj wskazać podaż tłuszczy, węglowodanów i białka, jakich potrzebuje Twój organizm. To bardzo ważne, zwłaszcza w sytuacji intensywnej aktywności fizycznej.

Trening

Drugim ważnym czynnikiem pozwalającym utracić zbędne kilogramy i ukształtować sylwetkę są treningi. Aktywności te można podzielić na treningi: siłowe, wytrzymałościowe i siłowo-wytrzymałościowe. Aktywności siłowe i siłowo-wytrzymałościowe pozwalają na zwiększenie ilości masy mięśniowej i ujędrnienie ciała. Opór zewnętrzny w postaci gum, hantli, sztangi jest niezbędny, aby utrzymać masę mięśniową, a w niektórych przypadkach ją budować w trakcie odchudzania.

Treningi cardio pozwolą Ci z kolei spalić dodatkową liczbę kalorii, a w efekcie przyspieszyć proces redukcji. Polecanymi aktywnościami są gry zespołowe, jazda na rolkach, jogging i jazda na rowerze.

Skuteczne odchudzanie wymaga więc odpowiedniego zaplanowania: treningu, diety oraz czasu, który należy poświęcić, aby zredukować tkankę tłuszczową.

Co jeść na redukcji?

Dieta redukcyjna wymaga deficytu kalorycznego. Mimo to spożywane w jej trakcie produkty mają bardzo duże znaczenie. Przede wszystkim powinny posiadać wysoki indeks sytości. To oznacza, że powinny tłumić uczucie głodu na długi czas, ale równocześnie nie dostarczać dużej ilości kalorii.

Ważną kwestią jest też odpowiednia podaż białka. Składnik ten znajduje się przede wszystkim w mięsie, nabiale, rybach, jajkach. Można również spożywać specjalne odżywki białkowe https://www.bcaa.pl/.

Jeśli chodzi natomiast o węglowodany, to warto wybierać takie produkty, które zawierają sporą ilość błonnika. Odpowiednie są przede wszystkim płatki jaglane, owsiane, makarony, kasze, ryże, warzywa, owoce. W diecie powinny też znaleźć się tłuszcze nienasycone. Znajdziesz je w nasionach, tłustych rybach, orzechach, oliwie z oliwek, olejach.

Bardzo ważne jest również picie dużych ilości wody. Niedostarczanie organizmowi wystarczającej ilości wody sprawia, że będzie on wolniej przeprowadzał wszystkie procesy redukcji.