System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) to zestaw procedur, zgodnie z którymi sprawdzany jest każdy etap produkcji mięs i wędlin. Aby uzyskać certyfikat, producent musi spełnić najwyższe wymogi dotyczące higieny, począwszy od warunków chowu zwierząt, aż po pakowanie, transport, magazynowanie i sprzedaż wyrobów mięsnych. Równie ważne są także dobrostan hodowlanych zwierząt i ochrona środowiska.

- Wysokie standardy obowiązywały w Kawiksie od zawsze – mówi Karol Chachulski, współwłaściciel. – Z tego powodu firma zdecydowała się na działalność opartą o własną hodowlę, własne hale przetwórstwa mięsa, własny transport i własne sklepy, gdyż w ten sposób możemy monitorować każdy etap produkcji i sprzedaży. Wysoka jakość naszych wyrobów wynika też z faktu lokalizacji hodowli w bezpośrednim sąsiedztwie ekologicznego Parku Krajobrazowego Międzyrzecza Warty i Widawki. Korzystając z walorów regionu, sami dokładamy też szczególnych starań dla ochrony przyrody, co też zdobyło uznanie audytorów systemu QAFP.

Audyt QAFP rozpoczął się w Zakładach Mięsnych Kawiks od wędzonek i kiełbas, które już uzyskały certyfikat. Są one dostępne w 20 sklepach firmowych na terenie województw łódzkiego, śląskiego i dolnośląskiego. Sklepy otrzymały certyfikaty po zbadaniu zarówno standardów przechowywania i sprzedaży wędlin, jak i wielkości oraz wyposażenia punktów sprzedaży. Lista renomowanych sklepów z certyfikatami QAFP znajduje się na stronie www.kawiks.com.pl. / Właściciele Kawiksu już planują wdrażanie kolejnych procedur służących doskonaleniu jakości produkcji i sprzedaży.

O firmie

Firma Kawiks od ponad 20 lat zajmuje się produkcją mięsa oraz szerokiego asortymentu wędlin. Dzięki jakości swoich wyrobów, z małego rodzinnego przedsiębiorstwa Kawiks stał się jednym z głównych dostawców przetworów mięsnych w województwach łódzkim i dolnośląskim. Wyroby Kawiks można nabyć w ponad 100 sklepach firmowych. Więcej informacji o firmie: www.kawiks.com.pl.