Takimi dobrymi bakteriami są probiotyki, które w naturze występują w sfermentowanych produktach takich jak np. kefir czy zakwas z buraków. Jak wybrać odpowiednie preparaty probiotyczne dla siebie i czy w ogóle warto?

Jak działają probiotyki?

Nazwa probiotyki wywodzi się z języka greckiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „dla życia”. Światowa Organizacja Zdrowia definiuje probiotyki jako: „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie”. Najczęściej stosowanym probiotykiem są  bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Jednak prozdrowotne właściwości wykazują również takie szczepy jak: Escherichia i Bacillus oraz drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardi.

Rodzaje probiotyków

Wśród różnych rodzajów dostępnych na rynku, możemy znaleźć probiotyki w następującej formie:

  • kapsułek doustnych;
  • proszku do sporządzenia roztworu;
  • kapsułek dopochwowych.

Zanim jednak zdecydujemy, jaki probiotyk zakupić, warto dowiedzieć się, w jakich sytuacjach po niego sięgać. Główne działanie to:

  • tworzenie bariery w przewodzie pokarmowym przeciw szkodliwym bakteriom;
  • przywracanie równowagi mikrobioty jelit;
  • regulowanie pracy jelit;
  • hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów.

Jaki probiotyk wybrać?

Jaki probiotyk zatem wybrać? Każdy dostępny preparat musi mieć udokumentowane działanie prozdrowotne, tak jak https://www.lakcid.pl/. Przede wszystkim należy sięgać po leki nie po suplementy diety. To właśnie status leku jest gwarancją skuteczności oraz wysokiej jakości zawartych w produkcie bakterii.

Szczepy drobnoustrojów zawarte w lekach, muszą spełniać wiele wymagań. Mogą być uznane za probiotyki, jeśli:

  • wykazują zdolność przyczepiania się do komórek nabłonka jelit,
  • łatwo kolonizują przewód pokarmowy,
  • nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu szkodliwych dla organizmu człowieka,
  • są odporne na niskie pH soku żołądkowego,
  • pozostają żywe w obecności żółci,
  • pochodzą z organizmu człowieka,
  • wykazują udokumentowany klinicznie korzystny wpływ na zdrowie człowieka,
  • mają ustaloną przynależność, czyli rodzaj, gatunek i szczep, a ich nazwa składa się z trzech członów.