ad

Dla wielu osób jest to najważniejsze miejsce w domu, ponieważ to w kuchni przygotowujemy posiłki, odbywamy ważne rodzinne rozmowy czy rozwiązujemy problemy. W przypadku pomieszczenia tego typu nie można jednak zapomnieć o funkcjonalności, jaką powinno się wykazywać, dlatego też w artykule tym przedstawimy najważniejsze przedmioty, jakie powinny znaleźć się w każdej kuchni.

Garnki – najważniejsze naczynia w kuchni

Garnki niewątpliwie są podstawowym wyposażeniem kuchni. Przy ich pomocy każdego dnia mogą powstawać wyjątkowe potrawy, które spożyjemy wspólnie z rodziną. Zatem wybierając garnek, należy być niezwykle rozważnym, ponieważ zakup ten będzie definiował wygodę gotowania i smak wszystkich potraw. Warto zaznaczyć, że obecnie na rynku mamy wiele rodzajów garnków, dlatego określenie, jaki typ najlepiej sprawdzi się w naszym przypadku, jest kluczowe.

Dużą popularnością i uznaniem cieszy się obecnie firma Philipiak. To przedsiębiorstwo powstałe zaraz po II wojnie światowej we Włoszech, od początku istnienia oferuje swoim klientom najwyższej jakości noże, naczynia kuchenne, a nawet profesjonalne, wieloelementowe zestawy sztućców. To, co wyróżnia noże i garnki Philipiak, to spływające zewsząd pozytywne opinie, które potwierdzają również gwiazdy związane z kuchnią, estradą i internetem. Wśród nich znajduje się: Elżbieta Zapendowska, Łukasz Zagrobelny, Karolina Malinowska, Karol Okrasa, a nawet Piotr Ogiński – jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w sieci, który wykonał test zestawu Philipiak na swoim kanale w serwisie YouTube. Szczegółowe informacje o firmie Philipiak, a także wszystkich salonach sprzedaży marki poznasz na http://www.philipiaksalony.pl/.

Noże – podstawa dobrego gotowania

Zestaw dobrych noży to zaraz po garnkach podstawa wyposażenia kuchni. Wydawać by się mogło, że każdy będzie dobry, jednak każdy kucharz ma inne preferencje w tej kwestii, dlatego doboru noży nie można pozostawić przypadkowi. Jeszcze przed zakupem postaraj się sprawdzić, jak dany nóż leży w Twojej dłoni, a także z jakich materiałów został wykonany. Z pełną odpowiedzialnością możemy polecić noże wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zdecydowanie najlepiej się nimi manewruje, a przy tym są również wysoce odporne na uszkodzenia.

Przyprawy – zadbaj o smak swoich potraw!

Wiosna to również bardzo dobry czas do tego, aby sprawdzić stan posiadanych przypraw. O tej porze roku zyskujesz dostęp do świeżych roślin typu bazylia, tymianek, oregano czy lawenda. Ponadto warto również uzupełnić swój zestaw przypraw suszonych i nietypowe dla naszego regionu mieszanki, np. curry lub zioła tajskie. 

Przygotuj przepisy na nowe, wiosenne potrawy

Wiosną w sklepach pojawiają się również świeże warzywa i owoce pochodzące z lokalnych upraw. To bardzo dobra okazja do tego, aby wykorzystać je w kuchni! Jeszcze przed udaniem się na zakupy poszukaj przepisów na smaczne i ciekawe potrawy, które nie tylko posmakują Twojej rodzinie, ale dostarczą solidną dawkę witamin i minerałów.

Na wiosnę 2018 wysoce polecane są wszelkiego typu sałatki oraz chłodniki. Potrawy tego typu najlepiej oddają charakter mało przetworzonych warzyw i owoców, wydobywając ich naturalny smak, dlatego warto je regularnie przyrządzać, zwłaszcza na kolację. Ponadto dla wielbicieli napojów owocowych możemy polecić tradycyjny kompot jabłkowy lub lemoniadę cytrusową.

Elektronika w kuchni – czy jest niezbędna?

Urządzenia elektroniczne w kuchni nie są niezbędne, ale zdecydowanie ułatwiają i przyspieszają proces przygotowania wielu potraw. Dzięki młynkowi, blenderowi, czy mikserowi praco- i czasochłonne czynności, takie jak mielenie przypraw, mięsa czy warzyw, trwają zdecydowanie krócej i wymagają mniejszych nakładów siły. Dlatego warto swoją kuchnię wyposażyć zarówno we wcześniej omówione urządzenia oraz w kilka gadżetów, takich jak: waga kuchenna, nowe miarki, urządzenie do parowania warzyw i mięs, a także malaksery i nowoczesne roboty planetarne.

Kuchnia jest tą częścią domu, która powinna zmieniać się wraz z aktualnie panującą porą roku. Dzieje się tak dlatego, że zimą czy latem zyskujemy dostęp do zupełnie innych produktów, więc warto to umiejętnie wykorzystać. Wiosną zdecydowanie królują świeże warzywa z przydomowego ogródka lub zaprzyjaźnionego sklepu, aromatyczne przyprawy czy nowoczesne urządzenia i zestawy naczyń, które warto nabyć, aby przygotowywane każdego dnia potrawy smakowały jeszcze lepiej niż dotychczas.

Źródła: