Pabianicka restauracja, Zielona Górka właśnie dołączyła do Stowarzyszenia Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy (Associazione Verace Pizza Napoletana).

Zobacz też: Pizza w minutę i 40 sekund. Tak się robi prawdziwy, włoski przysmak w jedynym takim piecu w Polsce. I to w Pabianicach!

To niesamowity prestiż nie tylko dla restauracji, ale dla samych Pabianic. Bo takiego zaszczytu dostąpiły jedynie cztery pizzerie w Polsce, w wielkich miastach, takich jak Kraków, Poznań czy Tychy.

Sukcesu by nie było, gdyby nie zdolny właściciel. Jędrzej Lewandowski jest certyfikowanym pizzaiolo, który szkolił się u źródła, czyli właśnie w Stowarzyszeniu Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy. Mało tego, niedługo później pabianiczanin wziął udział w ogólnowłoskim turnieju Trofeo Pulcinella 2018 w Neapolu i...zajął 5. miejsce. Tuż po tym „świeżo upieczony” pizzaiolo został członkiem kadry narodowej na Olimpiadzie prawdziwej pizzy neapolitańskiej.

Gratulujemy!

Przypominamy, że w ubiegłym roku (czyli zanim jeszcze właściciele serwowali tu certyfikowaną neapolitańską pizzę) Zielona Górka zajęła III miejsce w Plebiscycie "Pabianicka Pizza Roku 2019". Już wkrótce ogłosimy kolejną edycję plebiscytu!