To trzecia edycja konkursu „BEST AVPN PIZZERIA”. Wśród uczestników tego światowego konkursu znalazła się pabianicka restauracja Zielona Górka.

Głosowanie na wybrany lokal odbywa się poprzez wpisanie maila i numeru pizzerii z listy. Zielona Górka ma numer 818. Po oddaniu głosu na stronie, trzeba potwierdzić go jeszcze klikając w link podany w mailu. Zagłosować można TUTAJ (do 28 maja).

Czy pizza z Zielonej Górki zasługuje na takie miano?

Mówiąc prosto – pizza, która wychodzi spod ręki certyfikowanego pizzaiolo Jędrzeja Lewandowskiego, jest tą prawdziwą, włoską pizzą. Taką, która jest wpisana w niematerialne dziedzictwo UNESCO. Gdzie tkwi jej sekret?

Ciasto na pizzę neapolitańską przygotowywane jest minimum dobę wcześniej. To wszystko po to, by dojrzało na tyle, aby dla ludzi było lekkostrawne. Oprócz idealnego ciasta, na pizzy „lądują” pomidory, mozzarella bufala i inne składniki. Oczywiście włoskie.

Pizza piecze się krótko w niezwykłym piecu, który przyjechał do Pabianic aż z Neapolu. To ręczne dzieło Włochów. Zbudowany został w miesiąc na życzenie Lewandowskich. Nazywa się Acunto Angolare i jest wzorowany na starożytnych piecach odkrytych w Pompejach. W Polsce to jedyny taki piec. Co daje powód miłośnikom pizzy z całego kraju do odwiedzenia naszego miasta. Jego oryginalności nadaje nie tylko niezwykły wygląd, ale i same materiały, z których powstawał. Wśród nich jest m.in. sól morska, ziemia, stal, beton czy marmur. Wszystko z Neapolu.