Producenci żywności starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy z różnych powodów zdecydowali się wykluczyć ów składnik ze swojej diety. Co ciekawe, zrezygnowanie z produktów, które zawierają jakiekolwiek ilości laktozy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jakich?

Objawy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy może przybierać formę mniej lub bardziej dotkliwą, jednak zawsze wiąże się ona z niezbyt mile widzianymi perturbacjami żołądkowymi. Najczęściej osoby z nietolerancją laktozy skarżą się na uczucie ciężkości, wzdęcia czy bóle żołądka. Niekiedy dochodzi do nich również zmęczenie, biegunka, nudności czy wymioty- konsekwencje spożycia tego składnika nie należą do przyjemnych. Jeżeli coraz częściej po jedzeniu odczuwasz jeden lub większą ilość wyżej wymienionych objawów, odpowiedzią będzie odpowiednio wyselekcjonowane jedzenie dla osób z nietolerancją tego składnika.

Co ciekawe, uczulać może nie tylko szereg produktów mlecznych, ale także inne produkty pochodzenia mlecznego takie jak chociażby pozornie niegroźny cukier mleczny czy mleko w proszku lub serek topiony. Na szczęście, w asortymencie wielu sklepów można dzisiaj znaleźć... produkty mleczne bez mleka, czyli szkodzącej laktozy. Warto przyjrzeć się na przykład szerokiemu asortymentowi w sklepie https://www.albertfresh.pl/produkty-bez-laktozy.html, w którym każda osoba mająca dolegliwości ze strony układu pokarmowego znajdzie dla siebie smaczne zamienniki klasycznych produktów- bez konieczności trawienia laktozy, do którego większość żołądków jest nieprzystosowana.

Dieta gwiazd - nie tylko dla osób z problemem nietolerancji laktozy

Obecnie nie tylko Ci, którzy laktozy spożywać nie mogą, chwalą się tym, iż spożywają produkty o obniżonej zawartości laktozy lub całkowicie jej pozbawione. Niewątpliwie, niektórzy mogliby twierdzić, iż mleko krowie to samo zdrowie- inną stroną medalu jest jednak fakt, iż znaczna cześć osób po spożyciu mleka czuje się ociężale i... ospale. Przejście na dietę tego rodzaju wiąże się z większą ilością energii, uczuciem lekkości i o wiele lepszą oraz zdrowszą pracą jelit. Co najważniejsze, dzisiaj niesamowicie prosto jest zastąpić mleko i jego przetwory produktami równie smacznymi i występującymi w wielu wariantach smakowych pochodzących od producentów, którzy przywiązują najwyższą wagę do wykorzystywanych składników.