Dlaczego warto spożywać świeże owoce? Jakie dania i desery można z nich przygotować? Otóż to nie tylko słynna panna cotta czy też zupa owocowa, ale także kasza gryczana na słodko oraz spaghetti z karmelizowanymi gruszkami. Poznaj nasze najlepsze przepisy prosto z Akademii Smaku!

Sezon w pełni – zalety spożywania świeżych owoców

Świeże owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Zalety ich spożywania wychwalane są przez lekarzy i dietetyków ze względu na bogactwo witamin, substancji mineralnych oraz składników pokarmowych, takich jak błonnik. Codziennie powinniśmy jeść optymalnie około 800 gram warzyw i owoców, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jaką część stanowią owoce. Według zaleceń WHO proporcja ta powinna wynosić 1:5, czyli 4 z 5 porcji stanowią warzywa, zaś 1 porcję owoce. Polski Instytut Żywności i Żywienia radzi, aby spożywać minimum 400 gram warzyw i owoców, z czego 3 porcje powinny stanowić warzywa, zaś 2 porcje owoce.

Jakie są zalety spożywania świeżych owoców? Przyjrzyjmy się kilku faktom:

  • Zawierają naturalny błonnik odpowiadający za uczucie sytości oraz regulujący pracę jelit.
  • To naturalne źródło wysoko przyswajalnych witamin i minerałów.
  • Owoce stanowią jedno z najlepszych źródeł wody i minerałów wpływających na gospodarkę wodno-elektrolitową naszego organizmu.
  • Są niskokaloryczne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych słodkości.
  • To naturalne źródło cukrów prostych, czyli węglowodanów przekształcanych na energię.
  • Owoce są źródłem przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm przed zbyt wczesnym starzeniem.
  • Zapobiegają zakwaszeniu organizmu i utrzymują na prawidłowym poziomie gospodarkę kwasowo-zasadową.

Warto jeszcze podkreślić, iż w sezonie są stosunkowo tanie i można z nich przyrządzić nie tylko rozmaite przetwory, ale także wykorzystać jako główny składnik lekkostrawnych i jednocześnie pełnych wartości odżywczych letnich posiłków.

Sprawdzone pomysły na wykorzystanie owoców w kuchni

Świeże owoce można jeść nie tylko same, pod postacią świeżo wyciskanych soków i napojów, ale także wykorzystać je do przygotowania lekkostrawnych obiadów i deserów.

Wbrew pozorom, mogą stanowić znakomitą bazę do przygotowania letnich obiadów: rozmaite sałatki na bazie owoców i gotowanej piersi kurczaka, ziemniaczane knedle z truskawkami lub śliwkami, zapiekany makaron z miksem letnich owoców, domowe pierogi z jagodami, malinami czy wiśniami, spaghetti z karmelizowanymi gruszkami albo klasyczna zupa owocowa to tylko niektóre dania, które mogą stanowić główny posiłek dnia.

Z przekąsek podawanych na słodko warto wspomnieć o naleśnikach z owocami, budyniu z owocami, plackach kokosowych z ananasem, smażonych w cieście naleśnikowym bananach, kaszy gryczanej na słodko czy też pancakes z syropem klonowym i sporą ilością jagód.

Spośród deserów należy wymienić kilka najpopularniejszych: szybkie ciasta drożdżowe ze świeżymi owocami, owocowych sernikach na zimno, sufletach z mango i brzoskwiń, jagodowo-borówkowych kremach podawanych z gorącą czekoladą czy też owoców zapiekanych pod kruszonką. Nie może tu zabraknąć takich klasyków jak włoski deser panna cotta, domowego sorbetu bez dodatku cukru oraz duszonych w winie słodkich gruszek podawanych z gałką lodów.

Zupa owocowa – idealna na ciepłe dni – przepis

Zupa owocowa z makaronem, podawana na zimno, to tuż obok chłodnika jedno z najpopularniejszych pierwszych dań serwowanych w trakcie upalnych dni. Zupa ma tę zaletę, iż można ją spożywać zarówno na zimno, jak i serwować w letniej temperaturze około 15 stopni. I najważniejsza kwestia – uwielbiają ją jeść małe dzieci!

Przepis na zupę owocową najczęściej dostajemy od naszych mam lub babć. To one zdradzają, jakich owoców najlepiej użyć do zupy: wiśni, malin, truskawek, jagód czy też jabłek. Do owoców można dodać szczyptę aromatycznych przypraw, takich jak goździki, cynamon albo skórkę pomarańczową. Gotowy wywar zagęszcza się dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki. Owocowa zupa najczęściej podawana jest z makaronem (drobnym, w kształcie gwiazdek lub świderków), to można spotkać się także dodatkiem pszennych grzanek (z chałki, biszkoptu lub innego słodkiego pieczywa), groszku ptysiowego, a nawet serwowanych z małymi, kruchymi ciasteczkami.

Zobacz także: Przepis na zupę owocową z makaronem

Staropolski przepis na zupę owocową uwzględnia dodatkowo jajka oraz mąkę. Garus, bo tak określa się słodką i gęstą zupę na bazie gruszek, jabłek i śliwek, był podawany na terenach Śląska, Małopolski i Kielecczyzny. Do gęstego wywaru dodawało się solidną porcję cynamonu, kwaśnej śmietany i jajka (opcjonalnie odrobinę mąki, jeśli zupa była zbyt rzadka). Tak przygotowaną potrawę serwowało się z gotowanymi ziemniakami.

Panna cotta – przepyszny, słodki deser – wypróbuj przepis!

Lekki i orzeźwiający deser na bazie świeżej śmietanki oraz owocowego musu to klasyka kuchni włoskiej. Panna cotta przygotowana jest ze śmietany 30% (lub tłustszej), mleka, cukru, wanilii oraz odrobiny marsali gotowanej w żelatynie i odpowiednio uformowanej. Może być podawana z coulisem owocowym (najczęściej z kwaśnych owoców lub słodkich brzoskwiń), z gorącym karmelem lub czekoladą, a także z dodatkiem alkoholu (likierów).

Zobacz także: Przepis na klasyczny deser panna cotta

Na teren Stanów Zjednoczonych trafiła na początku lat 90. XX wieku. Co ciekawe, włoskie książki kucharskie do lat 60. XX wieku nie odnotowują żadnego przepisu na ten przysmak. Wyjaśnienie tej zagadki może być związane z jedną z legend, według której panna cotta trafiła na włoskie stoły na początku wieku za pośrednictwem Węgrów przybyłych do Langhe. Według słownika z 1879 roku deser ze śmietanki i żelatyny związany jest z angielskim latte inglese, tak zwanym gotowanym mlekiem, jednak brak jest jednoznacznego powiązania z żelatyną.

Kasza gryczana na słodko z owocami sezonowymi – przepis na zdrowy obiad

Wytwarzana z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej kasza zawiera w sobie znaczne ilości białka (aż 11,7 g w 100 gramach produktu) przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu (zaledwie 2,7 g). To wszystko sprawia, że polecana jest w różnego rodzaju dietach, zarówno odchudzających, jak i jadłospisach wspomagających leczenie: w diecie wątrobowej, diecie wysokobiałkowej, przeciwko wrzodom oraz w diecie beztłuszczowej. Na dodatek nie zawiera glutenu, dlatego zalecana jest osobom cierpiącym na celiakię oraz stosującym dietę bezglutenową. Wyróżnia się jej dwa rodzaje: kaszę nieprażoną oraz prażoną (kasza krakowska).

Czy kasza gryczana, znana ze swoich właściwości rozgrzewających, jest dobrym pomysłem na letni obiad? Jak najbardziej! Pieczona, z dodatkiem białego sera oraz przełamujących smak truskawek z miodem, stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dań serwowanych z sosami lub sztuką mięsa. Kasza gryczana na słodko to znakomite rozwiązanie na przemycenie prawdziwej bomby witaminowej dla dzieciaków, które nie przepadają za klasycznym smakiem kaszy.

Zobacz także: Przepis na kaszę gryczaną na słodko

Kasza gryczana może być podawana również z gęstym jogurtem typu greckiego, odrobiną miodu oraz malinami i jagodami. Gotowana na mleczku kokosowym i podana z tartymi jabłuszkami, plasterkami bananów oraz cynamonem stanowi sycący posiłek. W okresie zimowym warto sięgnąć po mrożone owoce i przygotować z nich słodki mus, uzupełniając o garść bakalii, np