ad

Przedstawiamy przepis na idealny blok czekoladowy!

Przepis na idealny blok czekoladowy – składniki

Do przygotowania idealnego bloku czekoladowego potrzebne będzie:

  • 200 g masła
  • 400 g mleka pełnego w proszku
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 100 g bakalii (m.in. orzechy, rodzynki, żurawina)
  • 100 g herbatników

Jak zrobić idealny blok czekoladowy?

Jeśli chce się zrobić idealny blok czekoladowy, trzeba wybrać wysokiej jakości składniki, a następnie odpowiednio się z nimi obchodzić. Na początek należy powoli roztopić masło w rondelku, po czym dodać do niego wodę, kakao oraz cukier i dokładnie wymieszać.

Masę trzeba podgrzewać tak długo, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Po tym można odstawić ją do wystygnięcia, nie dopuszczając do całkowitego stężenia. Jeśli planuje się dodać orzechy, trzeba zalać je wrzątkiem na kilka minut w niewielkiej miseczce, a następnie odsączyć i odłożyć na bok. Dzięki temu staną się bardziej kruche, delikatniejsze.

Do dużego garnka należy wsypać mleko w proszku, a także drobno pokruszone herbatniki. Następnie można połączyć wszystkie składniki oraz dokładnie wymieszać całość. Po tym należy rozprowadzić masę w keksówce, tortownicy czy innym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Idealny blok czekoladowy powinien być schładzany w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem dobrze jest wyjąć go i chwilę zaczekać aż się ociepli, dzięki czemu łatwiej będzie dało się go kroić. Deser można oczywiście dowolnie udekorować lub urozmaicić, np. bitą śmietaną, polewą czekoladową czy kulką lodów.

Więcej informacji o tym, jak przygotować brownie w tym nietypowym wydaniu, znajdziesz na stronie: blok czekoladowy przepis.